Kansanmusiikkiyhtye Tallari

Elias Tallari oli 1800-luvun lopun kovimpia häitä ja pitoja kierrelleitä pohjalaisia soittoniekkoja ja sai siksi antaa nimensä maan ensimmäiselle kansanmusiikin ammattiyhtyeelle. Pelimannimusiikin kehdosta Kaustiselta käsin Tallari on jo 30 vuotta pitänyt yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä toinen jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä, sytyttäen arkistojen aarteet eloon ja luoden uutta. Tallari konsertoi ja kouluttaa, järjestää työpajoja, yhteissoittotilaisuuksia ja jameja, vaalii perinteisiä kansanmusiikin tyylejä, kokeilee, luo ja liikkuu rohkeasti taiteen rajapintoja puhkoen. Yhtyeen ohjelmistoon kuuluu useita eri konserttikokonaisuuksia solistien ja muusikkovieraiden kanssa.


Ritva Talvitie

viulu, haitari, jouhikko, laulu

”Ritun” musiikki-innostus juontaa juurensa muun muassa kotipaikan Kauhajoen pelimanniorkesteriin ja yhteissoittohetkiin pelimannimestari Eemeli Riskun kanssa. Ritva aloitti viuluopinnot 13-vuotiaana, ja hänen tiensä kulki Sibelius-Akatemian kautta Kansallisoopperan orkesteriin, kunnes hän vuonna 1986 kuuli jälleen kansanmusiikin kutsun ja lähti Kaustiselle vastaperustetun Tallarin viulistiksi. Virtuoosimaisen elegantin viulismin lisäksi Ritvalla on ollut sovittajana iso rooli Tallarin jäljittelemättömän soundin luomisessa.

Katri Haukilahti

viulu, avainviulu, laulu

Kaustislaissyntyinen Katri on vaikuttanut Tallarissa vuodesta 2013 yhtyeen viulistina, avainviulistina ja laulajana. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Kansantanssiteatteri Rimpparemmin muusikkona. Katri on valmistunut musiikkipedagogiksi ja opettanut muun muassa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, Centria ammattikorkeakoulussa sekä Näppäreissä. Katri on vahva ja sielukas tulkitsija, joka on kotonaan niin äidinmaidossa imetyn perinteisen kaustislaisen poljennon, konstailemattoman kansanlaulun kuin unkarilaisen mustalaismusiikinkin parissa.

Sampo Korva

muusikko

Espoosta musiikkipedagogin opintojen myötä Keski-Pohjanmaalle kotiutunut Sampo tuo Tallariin väriä erityisesti laajan soitinrepertuaarinsa kautta – Sampo on ystävä niin basson, kanteleiden, kitaran kuin useiden muiden kielisoittimien kanssa. Mieluisin ja läheisin soitin hänelle on kuitenkin harmooni. Sampo myös säveltää ahkerasti niin Tallarille kuin muillekin kokoonpanoilleen. Sampo vaikuttaa Tallarin lisäksi Häävi- ja Zwei Mannborgs yhtyeissä sekä Kaustisen nuorisoseuran kansantanssiryhmien säestysyhtyeiden vetäjänä.

+ Matti Hakamäki

johtaja-tuottaja

Kansanmusiikki-instituuttia johtava Matti vastaa yhtyeen hallinnosta, myynnistä ja markkinoinnista mutta hyppää tarvittaessa myös lavalle. Matti on erikoistunut suomalaisen kansanlaulun eri tyyleihin ja on soittanut ja laulanut muun muassa Halogeeni- ja Hiite-yhtyeissä. Nykyisin hän esiintyy lastenmusiikkiorkesteri Henxeleissä sekä myös sooloesiintyjänä kuplettilaulelmien parissa.

Vakituiset vierailijat 2015-2017


Arto Anttila

Arto Anttila tunnetaan Kaustisen hääkuoron johtajana sekä muusikkona kansanmusiikkiyhtye Freijassa. Pääsoittimensa kontrabasson lisäksi Arto soittaa muun muassa sopraanosaksofonia sekä viulua ja laulaa. Arto toimi Tallarin johtajana vuosina 2012–2015.

Jaakko Järvelä

Kaustislaisessa harmooninsoittajassa ja basistissa, Jaakko Järvelässä, yhdistyvät paikallisen musiikkiperinteen vaaliminen sekä harmooninsoiton tutkimus- ja kehitystyö. Järvelä soittaa muun muassa Salonkylän pelimanneissa ja muodostaa Sampon kanssa harmooniduo Zwei Mannborgsin.