Kansanmusiikki-instituutti tarjoilee jälleen Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien kunniaksi tuhdin kattauksen uusia julkaisuja. Festivaalien aikaan julkaistaan kaksi kirjaa, kolme levyä sekä vuosittainen Kaustisen jamivihko.
***
Pasi Saarimäki: Puhumalla puolelleen. Viljo S. Määttälä vaikuttajana ja verkostoitujana.
Viljo S. Määttälä (1923–2016) on legendan asemaan noussut keskipohjalainen kulttuurivaikuttaja, jonka säteily ulottui kauas maakunnan rajojen ulkopuolelle. Määttälän suuri elämäntyö on Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, minkä lisäksi hänen kädenjälkensä näkyy mm. nuorisoseuraliikkeessä, maakuntaradiossa ja maakuntaliitossa sekä Kulttuurirahaston maakuntarahaston ja Kokkolan Chydenius-instituutin synnyttämisessä.
FT Pasi Saarimäen laajoihin tuoreisiin haastatteluihin sekä perinpohjaiseen arkistoaineistojen analyysiin perustuva tutkimus Puhumalla puolelleen. Viljo S. Määttälä vaikuttajana ja verkostoitujana kuvaa ”Viljo Ässän” 1950-luvulta aina 2000-luvun alkuun ulottunutta vaikuttajanuraa. Saarimäki tekee näkyväksi Määttälän kyvyn luoda niin yksittäisiin henkilöihin kuin yhteisöihin ulottuvia yhteistyöverkostoja, joiden avulla hän pystyi edistämään asioita. Samalla tutkimus valaisee yleispätevästi viime vuosisadan jälkipuoliskon yhteiskunnallisen vaikuttamisen monimuotoisia toimintatapoja maakuntien tasolla.
Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja 98. 287 s., sidottu. YKL 99.13.
***
Jussi Laasanen – Marko Aho: Kanteleenrakennuskirja. Perinteisen perhonjokilaaksolaisen kanteleen rakentaminen.
Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Perhonjokilaakson kanteensoitto ja kanteleenrakentajat tulivat maankuuluiksi 1800-luvun jälkipuoliskolla aikansa supertähden ”Kantele-Kreetan”, Kreeta Haapasalon myötä. 34–36-kielinen Perhonjokilaakson kantele soveltuu erityisesti pelimannisävelmien soittamiseen, ja alueella on myös oma soittotyylinsä, jossa kannelta soitetaan sen lyhyeltä sivulta. Myöhempiä Perhonjokilaakson kanteletyylin edustajia ovat muun muassa mestaripelimannit Viljo Karvonen, Toivo Venetjoki, Sulo ja Toivo Alaspää, Taito Karhulahti, Voitto Isosaari ja Aila Rauhala.
Veteliläinen Leander Laasanen (1892–1985) aloitti kanteenrakentamisen 1920-luvulla ja jatkoi sitä aina kuolemaansa saakka. Hänen pojanpoikansa Jussi Laasanen, myös koulut käynyt viulunrakentaja, rakentaa kanteleita kolmannessa jo polvessa. Jussi Laasasen ja soitinrakentaja ja tutkija Marko Ahon teoksessa opastetaan Perhonjokilaakson kanteleen rakentaminen alusta loppuun asti selkeästi vaihe vaiheelta edeten yksityiskohtaisin ohjein, piirroksin ja valokuvin, mutta samalla kirja johdattaa kuvin ja sanoin myös Perhonjokilaakson kanteleen ja kanteleenrakentamisen historiaan.
Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja 99. 94 s., sidottu. YKL 64.54.
***
Onni Rajaniemi: Syksy
KICD 131
Onni Rajaniemi on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, joka hurmasi pari vuotta sitten Kaustisella festivaaliyleisön ja Konsta Jylhä -kilpailun raadin puolelleen. Rajaniemen mieleenpainuva lauluääni ja taidokas kitaransoitto johdattelevat hänen folk-estetiikasta ammentavat laulunsa syvälle pinnan alle ja suoraan kuulijoiden sydämiin.
Onni Rajaniemen odotettu esikoislevy Syksy esittelee taiteilijan tuotantoa intiimin riisuttuna, mutta häkellyttävän voimakkaina mies ja kitara -tulkintoina. Kansanmusiikki-instituutin tuottama albumi koostuu yhdeksästä laulusta, jotka ovat syntyneet parin viime vuoden aikana ja kuvaavat tarkkanäköisesti nuoren lauluntekijän tuntoja matkalla syksystä kevääseen, kotia kohti ja sieltä pois.
***
Soittosali vol 2: Kyläyhtyeet
KICD 132
Kaustisen festivaalien tallennettua historiaa esittelevän Soittosali-sarjan toinen osa esittelee Kaustisen värikkäitä kyläyhtyeitä. Miltä ovat vuosien varrella kuulostaneet Alikylän, Järvelän, Jylhän, Kirkonkylän, Köyhäjoen, Nikulan, Salonkylän ja Tastulan pelimannit? Pelimannimusiikin ikivihreitä ja kylien omia erikoisuuksia kunkin kylän omaan tyyliin sisältävä äänite ilmentää pelimanniuden riemuvoittoa, persoonallisten tyylien monimuotoisuutta ja voimissaan olevaa pelimannien perintöä.
Kaustislaisen Vuokko Korvan toimittama kokoelmalevy on koostettu Kansanmusiikki-instituutin arkiston äänitteistä. Albumin bonuslevynä julkaistaan YLEn tuottama Kaustisen kavalkadi -kuunnelmataltio Kappelikankaan kahvilassa vuodelta 1968.
***
Mäsä-duo: Eläköön
KICD 133
Eläköön -albumi on tuoreen Konsta Jylhä -kilpailun voittajan, Kyösti Järvelän ja Lauri Kotamäen muodostaman Mäsä-duon ensimmäinen tallenne. Duon ohjelmisto sisältää pääosin perinteistä kansanmusiikkia sovitettuna uudella otteella. Vahvana sävynä musiikissa on etelä- ja keskipohjalaisuus. Ohjelmistoon kuuluu vanhoilta mestareilta opittuja lauluja, rekilauluja, kupletteja, pelimannisävelmiä ja sikermiä.
Eteläpohjalaispastorit jakavat ilosanomaansa jae kerrallaan. Unohda tuomionpasuunat, nauti ennemminkin armollisen rakkauden julistuksesta ja anna etelä-pohjalaisen miehen kokea lohtua, toivoa ja uskoa omimmassa interiöörissään. Järvelä ja Kotamäki ovat kasvaneet suomalaisen kansanmusiikkiperinteen keskellä. Miehillä on pitkä kokemus erilaisista kokoonpanoista suomalaisten kansanmusiikkiyhtyeiden parista. Nyt on Mäsän aika Eläköön!