Viuluja Suomen kansansoitinmuseon vitriinissä.

Suomen kansansoitinmuseo

Kansanmusiikki-instituutin ylläpitämä Suomen kansansoitinmuseo sijaitsee Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa. Museon kokoelmissa on yli tuhat soitinta, jotka kuuluvat Tampereen yliopiston, Kansanmusiikki-instituutin ja Suomen kansansoitinmuseon kokoelmiin. Eniten kokoelmissa on viime vuosisadan pelimannisoittimia. Museon vuosina 2019–2021 uusittava perusnäyttely Kaustislainen viulunsoitto – elävä perintö esittelee Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ehdolla olevaa Kaustisen ja lähialueen elävää pelimanniperintöä ja sen historiaa esineiden, kuvien, äänen ja videoiden avulla. Näyttelyssä voi myös opetella kanteleen ja harmonin soittoa kuvanuottien ja videon avulla.

Soitinmuseon Museosalissa on esillä tunnetuinta paimenpuhaltimien soittajaamme Teppo (Teodor) Repoa (1886–1962) esittelevä kokonaisuus. Inkeriläislähtöinen Repo oli multi-instrumentalisti, joka soitti ja rakensi itämerensuomalaisten kansojen lähes kadonneita paimenpuhaltimia ja myös sävelsi itse.

Suomen Kansansoitinmuseon soittimista pääosa on luetteloitu ja kuvattu Kansanmusiikki-instituutin Kansan ääni ja kuva -tietokantaan.

Museoon on maksuton pääsy, ja se on avoinna arkisin klo 11–15, Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aikana aamusta iltaan. Ota yhteyttä museonhoitajaan ja tilaa esittely, luento, työpaja tai muu ryhmällesi sopiva kansanmusiikkitilaisuus.

Ajankohtaista