Kukkolankoskelta Mosalankoskelle

01.07.2019

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 2019 esitellään musiikki- ja tanssiperinteen lisäksi myös aineettoman kulttuuriperinnön ilmiötä muilta elämän alueilta. Tämän vuoden esiiinnostettaviin kohteisiin on valikoitunut suomalainen metsäsuhde, Kukkolankosken siiankalastus sekä suomalainen saunakulttuuri.

Kukkolankosken maankuulut siianpyytäjät vierailevat Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tiistaina 9.7. sekä keskiviikkona 10.7.

Torniojoen koskilla perinteinen siianpyytäminen tapahtuu lippoamalla, pitkävartisella haavilla eli lipolla kalastamalla. Kukkolankoski on yksi tunnetuimmista siiankalastuskoskista, jossa rikas perinne elää ja siirtyy edelleen sukupolvelta toiselle.

Kaustisen juhlilla Kukkolankosken siianpyytäjiin pääsee tutustumaan tiistaina ja keskiviikkona Elävän perinnön esittelypisteellä juhla-alueella 12.00 – 14.00 sekä Mosalan koskella Hotelli Kaustisen takana klo 14.00 eteenpäin. Kuinka perinteinen krenkku rakennetaan? Miltä maistuu maailman paras varrassiika? Miten taipuu Kukkolankosken lippomiesten murre?

http://www.kukkolankoski.fi/kyla/kalastus-ja-lippoaminen.html

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Lippoaminen