Uusi Tallari käynnistää ensimmäisen kausikonserttisarjansa ja Tallari-projektit-konseptin

24.09.2019

Kansanmusiikkiyhtye Tallarin uuden kokoonpanon ensimmäisen kausikonserttisarjan vierailijanimiä ovat Jan Johansson and Susanne RantataloTove de FriesAimo Mässbacka sekä Tero Pajunen.

3.10. Tallarin uusi kokoonpano esittäytyy: Katri Haukilahti and Sampo Korva yhdistävät voimansa tulokkaiden Arto and Esko Järvelän kanssa. Nelikko esittää kattavan paketin länsisuomalaista pelimannimusiikkia, ja vastapainokseen pohjalaisen perinnesävelmistön helmet saavat jäsenten omia sävellyksiä. 

7.11. Tornionjokilaaksosta-konsertissa kahlataan Tornionjoen rantavesissä. Vierailijat Jan Johansson and Susanne Rantatalo toimivat matkaoppaina Pohjois-Ruotsin perinnemusiikin rikkauksien parissa. 

6.2. vieraana on viulisti Tove de Fries Sønderhosta, Tanskan länsirannikolla sijaitsevan Fanøn saaren kylästä, joka Kaustisen tapaan on tullut tunnetuksi rikkaasta ja elinvoimaisesta kansanmusiikkiperinteestä.

 26.3. tehdään loikka naapurimaakunnan puolelle. Vimpelin ja Järviseudun häämusiikkiperinteen kulmakiviin tutustutaan vimpeliläisen mestaripelimanni Aimo Mässbackanjohdolla.

14.5. vieraana on monipuolinen laulaja-lauluntekijä Tero Pajunen, joka on tullut viime vuosina tutuksi suomalaiselle kansanmusiikkiväelle kansanlauluperinteen voimakkaana ja idearikkaana uudistajana.


Tallari käynnistää syksyllä 2019 myös uuden Tallari-projektit-konseptin. Projektit toteutetaan yhteistyössä eri artistien tai kulttuuri-, perinne- ja taideyhteisöjen kanssa. Tallari-projektien tarkoituksena on tuoda esiin suomalaisen kansanmusiikin monimuotoisuutta ja kykyä taipua erilaisiin osallistaviin ja yhteisöllisiin konserttimuotoihin. Kaudella 2019-2020 Tallari-projekteissa ovat mukana äänellä itkijä Emmi Kuittinen, Nordic Dance Helsinki sekä Kaustinen Fiddle Ambassador.

Emmi Kuittinen on karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen perehtynyt laulaja, kansanmuusikko ja pedagogi. Hän esittää itkuja niin soolona kuin erilaisissa, usein taiteenlajien rajat ylittävissä projekteissa. yhteisömuusikko. Kuittisen itkutyöpaja-konsertissa tutustutaan ensin perinteeseen, harjoitellaan yhdessä sekä kirjoitetaan oma pieni itku. Konserttiosuudessa kuullaan itkujen lomassa taustoitusta perinteen historiasta ja merkityksestä sekä tarkastellaan itkua tässä päivässä elävänä aineettomana kulttuuriperintönä.

Nordic Dance Helsinki on kaikille avoin tanssiklubisarja, jossa opetellaan ja tanssitaan suomalaiseen ja muihin pohjoismaisiin traditioihin pohjautuvia pari- ja muita sosiaalisia tansseja elävän musiikin tahdissa. Illan aloittavan työpajaosion jälkeen tanssitaan Nordic Dance Helsinki House Bandin säestyksellä. Toiminta on laajenemassa Helsingistä myös muualle.

Kaustinen Fiddle Ambassador on nimensä mukaisesti ”viululähettiläs”, jonka tehtävänä on kiertää konsertoimassa ja esittelemässä kaustislaista viulunsoittoa elävän perinnön ilmiönä. Fiddle Ambassador esiintyy soolona, duona, pienyhtyeenä tai suurempana pelimannikokoonpanona – tilanteen ja tarpeen mukaan, soittaen ja tarpeen tullen myös tanssien.
 
Tallari on kauden alusta alkaen mukana myös Kaikukortti-hankkeessa, jonka kautta jaetaan sosiaalisin perustein maksuttomia pääsylippuja tiukassa taloudellisessa tilanteessa eläville.