VirtuaaliKaustisella monipuolinen luento- ja seminaariohjelma

07.07.2021

VirtuaaliKaustinen-tapahtumassa 12.–18.7.2021 tarjotaan tuttuun tapaan Kansanmusiikki-instituutin soivia luentoja kansanmusiikkiin ja kansantanssiin liittyvistä aiheista sekä pohditaan seminaarissa alan asioita. Luennot ja seminaari toteutetaan tänä vuonna virtuaalitapahtumina, ja ne ovat osa VirtuaaliKaustisen maksutonta ohjelmaa.

Voit osallistua luennoille ja webinaariin Zoomin välityksellä ja esittää myös omia kysymyksiäsi tai seurata VirtuaaliKaustisen Youtube-kanavalta. Linkit molempiin löytyvät VirtuaaliKaustisen ohjelmasivulta https://virtuaali.kaustinen.net/

Soivat luennot

Kansanmusiikki-instituutin Soivat luennot ovat tutkijan ja muusikon kohtaamisia, joilla kuullaan puhetta ja musiikkia sopivasti toistensa lomassa. Tämän vuoden luentosarjan teemana on tarkastella eri musiikki-ilmiöitä elävänä perintönä sekä niiden suojeluun liittyviä kysymyksiä niin tutkimuksen kuin käytännön harjoittajan näkökulmasta, soiton ja laulun kera.

Ke 14.7.2021 klo 13
Johanna Björkholm ja Johanna Lönngren: Att skapa ett klingande kulturarv. Om finlandssvensk folkmusik, kulturarvsprocesser och tryggande.

Tutkija Johanna Björkholm tarkastelee suomenruotsalaista kansanmusiikkia ja sen suojelua aineettomana kulttuuriperintönä. Pelimannina on Johanna Lönngren (viulu). Luennon kieli on ruotsi.

To 15.7.2021 klo 13
Heidi Henriikka Mäkelä ja Amanda Kauranne: Suojeltua, elävää. Runolaulu aineettomana kulttuuriperintönä ja osana globaalia kulttuuripolitiikkaa.

Tutkija Heidi Henriikka Mäkelä pohtii runolaulua ja sen suojelua aineettomana kulttuuriperintönä, ja muusikko Amanda Kauranne esittää runolauluja. Huom. alkuosa luennosta on nauhoitettu etukäteen, mutta esiintyjät ovat läsnä koko luennon ajan.

Pe 16.7.2021 klo 13
Elo-Hanna Seljamaa ja Leanne Barbo (EE): Journeys to folklore, journeys to heritage: conundrums of safeguarding music.

Tutkija Elo-Hanna Seljamaa keskittyy musiikkiin aineettomana kulttuuriperintönä pohtien sen suojelua ja suojelutarpeita. Kansanmuusikkona esiintyy Leanne Barbo (mm. laulu, kantele ja
säkkipilli). Luennon kieli on englanti.Luvut esiin – kansanmusiikin ja kansantanssin webinaari ti 13.7.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteydessä järjestetään tiistaina 13.7. klo 13.00–14.30 Luvut esiin ‑webinaari, jossa lähdetään valmistelemaan kansanmusiikin- ja tanssin alan toiminnan ja toimijoiden volyymien kartoittamista.

Kansanmusiikin ja kansantanssin Elävän perinnön rinkikokouksissa keväällä 2021 päätettiin aloittaa alan määrällisten mittareiden kartoittaminen. Tarkoituksena on selvittää esimerkiksi harrastajien ja ammattilaisten määrät ja tapahtumien ja yhdistysten määrät ja koot. Tavoitteena on lisätä vaikuttamistyön mahdollisuuksia, kun alan koko ja merkitys saadaan kartoitettua, koottua yhteen ja ilmaistua numeroin. Webinaari jatkaa näin Visio 2025 -työtä ja aiemmissa tilaisuuksissa vauhtiin päässyttä alan strategiatyötä ja arviointitoimenpiteitä. Samalla webinaari liittyy Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen maakohtaisen toimeenpanon raportointiprosessiin, jonka Suomen valtio toteuttaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Webinaarin alustaa Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki, asiantuntijapuheenvuoro kuullaan Leena Marsiolta Museovirastosta, ja loppupuolella valmistellaan tulevan kartoitustyön suuntaviivoja ryhmissä. Seminaariin on vapaa pääsy, ja se on tarkoitettu kaikille kentän tulevaisuuden kehittämisestä kiinnostuneille.

Webinaarin järjestävät Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus, Kansanmusiikki-instituutti sekä Kaustisen kansanmusiikkijuhlat.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.kaustinen.net ja VirtuaaliKaustinen-tapahtuman ohjelma osoitteesta https://virtuaali.kaustinen.net/