Konsta Jylhä -kilpailu tekee paluun

11.01.2022

Valtakunnallinen Konsta Jylhä -kilpailu järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteydessä 11.–12.7.2022.

Vuoden 2022 kilpailuun voi osallistua duo, jonka molemmat muusikot asuvat Suomessa. Ainakin toisen soittimen on oltava viulu. Ohjelmiston tulee perustua jonkun merkittävän viulupelimannin vanhakantaiseen tyyliin ja sävelmistöön.

”Soittaminen kaksin on ollut suomalaisessa kansanmusiikissa erittäin tärkeää. Viuluteema puolestaan valittiin ajankohtaisuutensa vuoksi, kun suomalaisen viulupelimanniperinteen tunnetuin ilmiö, kaustislainen viulunsoitto, hyväksyttiin Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021”, valottaa kilpailun tuomariston puheenjohtaja Hannu Saha.

Kilpailun esikarsintaan osallistutaan tallenteella. Kilpailun ensimmäisen päivän semifinaaliin tuomaristo valitsee enintään kymmenen duoa ja toisen päivän finaaliin kuusi duoa. Esikarsintaan ilmoittautuminen on käynnissä 30.4. asti. Pelimannitalon ja Kansanmusiikki-instituutin järjestämässä kilpailussa jaetaan palkintoina 6000 euroa. Vuoden 2022 kilpailu on yhdestoista; ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2010.

Kilpailun sivulle.