Uusia upeita julkaisuja festivaaliviikolla!

01.07.2011

Kansanmusiikki-instituutilta on kuluneen vuoden aikana ilmestynyt julkaisuja ennenkuulumattomalla vauhdilla! Julkaisuvuosi kulminoitui Kaustisen festivaaliviikkoon, jolloin päivänvalon näki kolme uutta levyjulkaisua, kaksi uutta soitonopasta, yksi jamivihkonen ja Mestaripelimannit-korttipakka!

CD-LEVYT

 

ERKKI & TYTÖT

KICD 109

Kälviäläinen kanteleen mestaripelimanni Erkki Lassila on toiminut kanteleen ammattiopiskelijoiden opettajana jo pitkän aikaa. Nyt tehty levytys on osoitus siitä, että mestari-kisälli -perinne elää ja voi hyvin! Levylle on taltioitu ensimmäistä kertaa Erkin omia sävellyksiä ja ohjelmistoa. Erkki Lassilan kanssa soittavat Anna Wegelius, Eeva-Kaisa Kohonen, Jutta Rahmel ja Leeni Wegelius.

Kappaleet:

1. Kielon jäähyväiset
2. Juhannuksena
3. Maria-valssi
4. Lohtajan marssi
5. Lohtajan lukkarin valssi
6. Valssi kanteleelle
7. Kälviäläinen pelimannipolkka
8. Suvituulia
9. Outin sottiisi
10. Aamu tunturissa
11. Ison soiton sottiisi
12. Erkin päivän valssi
13. Karjalan jääkärien marssi
14. Kälviäläinen siliavalssi
15. Kodin kynttilät
16. Rippikoulupojan sottiisi
17. Dahlbackan valssi
18. Vanha häämarssi
19. Virkkaajan sottiisi

 

JIMMY TRÄSKELIN: TUULISEN KYLÄN POIKA

KICD 110

Hankoniemeltä Keski-Pohjanmaan maisemiin päätyneen laulaja-lauluntekijän esikoissoololevy ruotii aiheitaan folkin, bluesin, oldtimen ja suomalaisen pelimannihuuliharppumusiikin keinoin. Träskelin maalailee yksin ja yhdessä avustavien muusikoiden kanssa merellisiin vivahteisiin taipuvaisia mielenmaisemia, joista ei puutu myrskypilviä, sammuneita majakoita tahi seireeneitä. Tuulisen kylän pojalla on tuuli takaraivossa!

Kappaleet:

1. Älä huolehdi Jerry
2. Tuulisen kylän poika
3. Kartanpiirtäjä Simeon
4. Leviatan
5. Tuulettoman yön tarinoita
6. Jäähyväisvalssi nro 37
7. Pelimannin kaikuja
8. Neito ja majakanvartija
9. Tuhannes laulu

Lue lisää osoitteessa www.jrobert.fi!

HOLMI KAUSTISELTA

KICD 111

Kansanmusiikin monitoimimies, filosofian maisteri Simo Westerholm koosti aikanaan levylle läpikatsauksen omaan historiaansa muusikkona. Kansanmusiikki-instituutti kunnioittaa Holmin muistoa saattamalla tämän kokoelman yleisön kuultavaksi. Mukana menossa mm. Tallari, Kustaa Järvinen ja Kyläpelimannit.

Kappaleet:

1. Suurin ja puhtain
2. Napoleonin marssi
3. Euran ja Satakunnan polkkaa
4. Vaalilaulu
5. Pelimannin polkka
6. Euran purppurin marssi
7. Kutunlypsypolkka
8. Polskalaulua
9. Tuoll on mun kultani
10. Lukkari-Hintin polkka
11. Puusepät
12. Ilta Pelimannissa
13. Pelimannin kaikuja
14. Ravimarssi
15. Isla
16. Liptus-tango
17. Lyyti ei ennää kiriota
18. Goodnight Irene

 

KIRJAT

 

TULIKARIN NUOTTIKIRJA

KIJ 71, toim. Marko Aho (Kirja + CD)

Halsualaislähtöinen Eino Tulikari (1905-1977) tuli suurelle yleisölle tutuksi radioesiintymistensä ansiosta kymmenien vuosien aikana: Eino Tulikari oli eräs niistä kansanmusiikin nimistä, jotka tunnettiin laajemman yleisön keskuudessa. Tulikari oli kansanomaisen kanteletyylin suurimpia mestareita. Musiikillisesti oppinut Tulikari laajensi pelimannisoittoa taidemusiikin keinoilla luoden omaperäisen edistyneen kanteletyylinsä. Eino Tulikarin nuottikirjaan sisältyy hänen keskeinen repertuaarinsa. Lisäksi kirjassa on valotettu Tulikarin henkilöhistoriaa sekä soittotyyliä. Kirjan on toimittanut tutkija Marko Aho, joka on toiminut mm. Kansanmusiikki-instituutin johtajana. Tulikarin elämästä kertovan johdannon on kirjoittanut Suomen kantelemuseon johtaja Kari Dahlblom.

 

VETELIN VIULUMESTARIT

KIJ 72, toim. Tero Hyväluoma (Kirja + CD)

Veteli tunnetaan vahvana kantele- ja kuoropitäjänä. Harva tietää, että paikkakunnalla on elänyt myös pohjalaisten pelimannien parhaimmistoon kuuluvia viulisteja. Jälkipolvien onneksi näitä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä syntyneitä taitureita on taltioitu lukuisille äänitteille, eniten professori Erkki Ala-Könnin toimesta.

Tero Hyväluoma, veteliläissyntyinen viulisti, on tehnyt suuren työn: koonnut, kuunnellut, valikoinut, nuotintanut ja analysoinut satoja arkistoäänitteitä. Nuotit, kirjan liitteenä oleva CD-levy ja taustatarinat antavat erinomaisen kuvan persoonallisista ja tyylin taitavista viulupelimanneista. Vaikka mukaan on mahtunut vain osa Hyväluoman työn tuloksista, on kirja yksi laajimmista ja asiantuntevimmista suomalaisen viulupelimannimusiikin julkaisuista. Veteliläisittäin voisi sanoa, että ”täsä kirjasa on kolokosti hyviä kappalheita”.

 

KAUSTISEN JAMIVIHKO 2011

KIJ 73

Kaustisen festivaalijamien satoa kesältä 2011. Taskukokoiseen jamivihkoon ovat kappaleita tuoneet Väsen, Hanneke Cassel, Kevin Henderson, Heikki Lahti, Mauno Järvelä, Antti Paalanen, Antti & Esko Järvelä, Snaarmaarwaar, Gjangsta, Fernando Stern ja Cimbaliband.

 

MUUT

 

MESTARIPELIMANNIT vol. 1 -KORTTIPAKKA

Kansanmusiikki-instituutin historian ensimmäisessa korttipakkajulkaisussa esiintyvät mestaripelimannit Konsta Jylhästä, Kustaa Järvisestä, Otto Hotakaisesta ja Tuure Niskasesta lähtien. Jimmy Träskelinin suunnittelema pakka tarjoilee kansanmusiikin historiaa viihteellisessä, mutta arvokkaassa muodossa!