Kansanmusiikki-instituutin kesän julkaisuissa päivitetään vanhaa uudeksi

05.07.2013

Kansanmusiikki-instituutin vilkas julkaisukevät tuottaa kesällä runsaasti hedelmää. Neljästä levystä ja kolmesta nuottikirjasta koostuvan julkaisusadon yhteiseksi linjaksi hahmottuu vanhan tiedon ja taidon tuominen nykypäivän yleisön tietoisuuteen.

Kansanmusiikki-instituutin ensimmäisiin julkaisuihin lukeutunut Euralaisen mestaripelimanni Kustaa Järvisen soitteista koottu albumi Kustaa Järvinen, pelimanni julkaistaan viimein CD-levynä. Simo Westerholmin toimesta vuonna 1976 toimitetun albumin raidat antavat kattavan kuvan mestarin värikkäästä ja mestarillisesta soittotyylistä. Levyn ohella julkaistaan myös Järvisen levyllä soittamista kappaleista koostuva nuottikirja. Mauno Järvelän ammattitaitoisesti toimittama teos tarjoaa oivallisen apuvälineen Järvisen ainutlaatuiseen soittotyyliin perehtymiseen. Kustaa Järvisen nuottikirja täyttää myös suuren aukon ensimmäisten mestaripelimanniemme soitteiden dokumentoinnissa.

Instituutin levysarja täydentyy myös tämän päivän artistien levytyksillä. Jo monen vuosikymmenen ajan vaikuttanut Kaustisen kanteleet tarjoilee viimein musiikkiaan pitkäsoitolla. Tapani Peltoniemen, Hannu Sahan, Antti Kettusen ja Pauliina Syrjälän muodostaman kanteleyhtyeen musiikki koostuu Peltoniemen valloittavista sävelmistä ja perinteisestä Perhonjokilaakson kantelemusiikista. Levyllä on upouusien raitojen lisäksi kappaleita 1990-luvulla tehdyistä äänityksistä, joissa mukana soittaa myös Heimo Peltoniemi.

Muusikko ja soitinrakentaja Eetu Klemetti syventyi pelimannimusiikkimme varhaisimpiin kerrostumiin ja kysyi itseltään kysymyksen: ”Entä jos kampiliira olisikin tullut Suomeen varhaisemmassa vaiheessa?” Eetu Klemetti: Kampi-Klemetin nuottikirja on tulvillaan vangitsevia sävelmiä ja niiden raikuvia kampiliiratulkintoja. Se on myös todennäköisesti maamme ensimmäinen pitkäsoitto, jolla kampiliira on keskeisessä asemassa!

Nikulan pelimannit tapailevat pitkäsoitollaan pelimannisävelmiä Keski-Pohjanmaan suomenkielisten ja ruotsinkielisten alueiden rajoilta albumillaan Kielirajoilla – Vid språkgränsen. Musiikki yhdistää ihmisiä paitsi kielirajojen myös sukupolvien ylitse tällä monisävyisellä pelimannilevytyksellä. Kirjavasta muusikkojoukosta koostuva Nikulan pelimannit tarjoilee kaustislaiseen tyyliin muun muassa vuoden 1953 mallin mukaan soitetun Kaustisen purppurin. Perinnetietoisen levytyksen sisarteoksena julkaistaan Heikki Nikulan kolmivuotisen tutkimustyön tuloksena syntynyt nuottikirja Häämusiikkia kielirajalta – Bröllopsmusik vid språkgränsen. Teos etsiskelee tunnettujen ja tuntemattomampien pelimannisävelmien yhteyksiä suomenkielisen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan rajojen molemmilta puolilta ja tarjoaa herkullisia oivalluksia esimerkiksi tuttujen kaustislaisten sävelmien historiasta. Samalla kattavan esittelynsä saa Kaustisen kaksikielisimpänä kylänä tunnettu Nikula.

Kaustisen ja Kansanmusiikki-instituutin kesä ei olisi täydellinen ilman vuosittaista Kaustisen jamivihko -julkaisua! Sarjansa kolmas edustaja Kaustisen jamivihko 2013 pitää sisällään jälleen kansanmusiikkijuhlien jamityöpajojen sävelmäsatoa kompaktissa muodossa. Vuodet vaihtuvat ja jamit paranevat!

Levyjen ja kirjojen lisäksi Kansanmusiikki-instituutti julkaisee ajoittain muita painotuotteita. Kreeta Haapasalon syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi tarjotaan tänä vuonna postikorttisarja, joka koostuu kaikkiaan 33 kortista. Korteissa komeilee joukko tämän päivän kanteleensoittajia Jimmy Träskelinin vuotta aiemmin julkistetun Uusin äänin suloisin – Kanteleensoittajien muotokuvat -suolavedossarjan juhlavissa potreteissa.

Tutustu Uusin äänin suloisin -valokuvasarjaan osoitteessa uusinaanin.tumblr.com

 

LISÄTIETOJA:

Jimmy Träskelin
julkaisuvastaava
Kansanmusiikki-instituutti
050 328 6870
jimmy.traskelin (a) kaustinen.fi

Matti Hakamäki
johtaja
Kansanmusiikki-instituutti
040 358 8921
matti.hakamaki (a) kaustinen.fi