Kansanmusiikki-instituutille Koneen säätiöltä avustus

04.12.2013

Kansanmusiikki-instituutti on saanut Koneen säätiöltä 22 000 euroa hankeeseen Pieni kansanlaulu – taiteellinen lähestyminen kansanlaulun estetiikkaan, merkityksiin ja käyttöyhteyksiin.

Projektin tavoitteena on pohtia taiteen keinoin kansanlaulun funktiota ja luoda käyttökelpoisia, elinvoimaisia ja ajankohtaisia kansanlauluja. Projektissa taiteilijat tutkivat keinoja löytää monikulttuuriselle ja moniarvoistuneelle yhteiskunnalle yhteisiä tarinoita ja sävelmiä, jotka edelleen kommunikoivat historiallisen kansanlaulun ja sen kansa-käsitteen kanssa. Projektin aikana pohditaan yhdessä ammattikansanmuusikoiden ja kansanmusiikkiyhteisöjen kanssa kansanlaulun tematiikkaa, tutustutaan kansanlaulujen rakenteeseen ja tyyliin, ja luodaan sen pohjalta kokonaan uusia kansanlauluja, jotka heijastavat aikaa, jota parhaillaan elämme. Tuloksena syntyy dokumentaaristen radio-ohjelmien ja podcastien sarja, joka johdattaa kuulijansa kansanlaulujen historiaan ja nykypäivään. Projektin aikana toteutetut laulut koostetaan konsertiksi, joka pidetään Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla heinäkuussa 2015.