Kantele-Kreeta 200 vuotta

05.12.2013

Torstaina 12.12. klo 19.00 järjestetään Kokkolassa Kruununvoudintalolla konsertti, joka on osa Kreeta Haapasalo 200-vuotta -juhlavuoden ohjelmaa. Luvassa on musiikillinen matka Suomen 1800-luvun tunnetuimman musiikin alan naistaiteilijan elämänvaiheisiin.

Konsertissa Kreetan lauluja esittää kantelisti Maija Pokela sekä Kreetan elämänvaiheista ja kappaleiden taustoista kertoo Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki. Konsertin järjestää Kansanmusiikki-instituutti yhteistyössä Truba ry:n kanssa ja konserttia tukee Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto.
Kreeta Haapasalo syntyi Kaustisen Järvelässä talonpoikaisperheeseen vuonna 1813. Kuuden vanhana Kreeta opetteli soittamaan viulua, mutta sitä ei pidetty tytöille sopivana soittimena ja tilalle vaihtui kantele, jonka soittamiseen Kreeta sai ohjausta naapurin Juho-isännältä. Kreeta Haapasalo ehti elämänsä aikana asua useammassa paikassa: Kaustisella, Kälviällä, Vetelissä ja sitten Halsualla, kunnes Kreeta päätyi miehensä ja perheen nuorimpien lasten kanssa Leppävirralle ja Varkauteen. Elämänsä viimeiset vuodet Kreeta vietti Jyväskylässä tyttärensä perheen luona.
Kreeta nousi 40-vuotisen taitelijauransa aikana 1800-luvun kuuluisammaksi naismuusikoksi. Haapasalon ohjelmistoon kuului kansanlauluja ja hengellisiä kappaleita, joista tunnetuin on Kanteleeni. Hänen tiedetään myös tehneen omia sanoituksia ja sävellyksiä. Kreeta Haapasalon uran aikana tapahtui myös huomattava kanteleen kehitys: hän oli aloittanut soittamaan pienellä 6-kielisellä kanteleella, mutta viimeisillä esiintymismatkoillaan hänellä oli käytössä 23-kielinen kantele. Kreeta Haapasalo kuoli tyttärensä luona Jyväskylässä 22.2.1893 ja hänet haudattiin Jyväskylän vanhalle hautausmaalle.

Paikka: Kruununvoudintalo (Kaarlelankatu 43, Kokkola)
Aika: torstaina 12.12.2013 klo 19:00