Jalose Ville nuattkiri – Viljo Jalosen nuottikirja

18.03.2014

”Soitappa poika jotain sillä aikaa, kun käyn tauolla”, tokaisi Kustaa Järvinen kerran tupakkatauolle lähtiessään. Siitä alkoi satakuntalaisen Viljo Jalosen (1912 – 2012) innostus viulunsoittoon, joka vuonna 1982 palkittiin mestaripelimannin arvonimellä.

KIJ 81, 2014
Toimittanut Mauno Järvelä

Kun Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden 2013 maakuntateemaksi osui Satakunta, ryhtyi muusikko ja Näppäripedagogi Mauno Järvelä työstämään Euralaisen mestaripelimanni Kustaa Järvisen nuottikirjaa. Tämän soitteita sisältäviin arkistonauhoihin perehtyessään Järvelä törmäsi myös toiseen satakuntalaiseen mestariin, raumalaiseen Viljo Jaloseen. Tämän soitosta löytyi ääninauhojen lisäksi videotallenne, jossa Jalosta haastatteli FM Timo Hukkanen. Hukkasen ainutlaatuisen tallennetyön ansiosta Viljo Jalosen perinteistä soittotapaa välittävän ja siihen ohjaavan nuotinnoksen tekeminen tuli mahdolliseksi. Palaset olivat koossa, ja mestaripelimanni Viljo Jalsoen nuottikirjan valmistuminen ajoitettiin valtakunnalliseen pelimannitapahtumaan Samuelin poloneesiin Raumalla maaliskuussa 2014.

Julkaisun sivuille päätyi nauhalta 14 kappaletta, joka on vain murto-osa Jalosen poikkeuksellisen laajasta ohjelmistosta. Niiden rinnalla kirjan sivuille on kirjattu nauhalta tarinoita, jotka tarjoavat mielenkiintoista taustatietoa kappaleista. Mauno Järvelän litteroimat jutustelut on mukauttanut värikkääseen raumankieliseen asuun toimittaja ja murreasiantuntija Hannu Heino. Yhdessä kappaleiden nuotinnosten kanssa ne muodostavat elävän kuvan vaatimattomaksi ja hyväntahtoiseksi mainitusta Viljo Jalosesta.