Kansanmusiikki-instituutti juhlistaa 40-vuotista historiaansa neljän klassikkolevytyksen uusintajulkaisulla

21.07.2014

Kansanmusiikki-instituutin levyaarteita 

KICD 120

Tuhti kokoelmapaketti palauttaa kuulijoiden saataville neljä arvokasta levyä, jotka tähän asti ovat olleet vaikeasti saatavilla ainoastaan vinyylilevyinä. CD-näköispainoksensa saavat Kaisu Försti: Tuhannen riemun harmooni, Viljo Karvonen: kantele, Erkki Rankaviita ja Tallari ystävineen sekä Optatus Raatikainen: Savolainen pelimanni.

Evijärveläisen mestaripelimanni Kaisu Förstin Tuhannen riemun harmooni on pelimanniharmoonin perusteos. Förstin luonteva tapa käyttää harmoonia soolosoittimena on laajalti ihailtu ja imitoitu. Levy on alunperin julkaistu vuonna 1990.

Halsuan mestari Viljo Karvosen soittoa esittelevä Kantele on kokonaisvaltainen perhonjokilaakson kanteleensoiton tyylinäyte. Vuonna 1983 julkaistu levytys sisältää svengaavia tanssisävelmiä ja pelimannikappaleita, jotka Karvonen soittaa pelimannimaista iskutusta korostavaan tyyliin, sekä hartaammalla otteella esitettyjä lauluja ja hengellisiä sävelmiä.

Mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviita kuuluu maamme rakastetuimpiin kansanmusiikkihahmoihin. Vuonna 1987 julkaistulla vinyylillä Karijokisen mestarin lauluja säesti Tallari vahvistettuna Instituutin riveissäkin vaikuttaneilla ystävillä.

Optatus Raatikainen syntyi vuonna 1874 Keiteleellä.Vuonna 1976 julkaistu vinyyli oli Kansanmusiikki-instituutin kolmas levyjulkaisu. Se esittelee savolaisen pelimannin ilmeikästä laulua ja viulunsoittoa. Pesunkestävän arkistopotretin raidat ovat tallentaneet Ahti Sonninen ja Erkki Ala-Könni.

Osta levy täältä!