Pieni kansanlaulu Ylen Etnoillassa ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla

25.05.2015

Kansanmusiikki-instituutin Pieni kansanlaulu -projekti heitti viiden hengen monipuoliselle joukolle maamme eturivin biisintekijöitä koepallon: minkälainen voisi olla tämän päivän kansanlaulu? Millaisia lauluja syntyy vuonna 2015, kun otetaan luovan prosessin lähtökohdaksi perinteisen kansanlaulun estetiikat ja maailmankuvat ja tekijöiksi nykyisten populaarilajien laulunkirjoittajat; muistuttavatko lopputulokset mitenkään perinteistä kansanlaulua; jollei, niin mitkä siis ovat tämän päivän kansanlaulun lähtökohdat? Ja onko nykypäivän kansanlaulu ylipäänsä mahdollinen käsite?

Vastaukset ja tarinat niihin päätymisistä kuullaan neliosaisessa Pieni kansanlaulu -radiosarjassa Yle Radio 1:n Etnoillassa neljänä peräkkäisenä kesäkuun tiistaina 9.6. alkaen sekä Pieni kansanlaulu -teemakonsertissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla keskiviikkona 8.7., osana Kansanmusiikkijuhlien tämän vuoden kansanlauluteemaa. Myös teemakonsertti radioidaan ja lähetetään Yle Radio 1:llä myöhemmin.

Radiosarjan jokaisessa jaksossa on vieraana lauluntekijä, joka kansanmusiikin emeritusprofessori, kansanlaulutietäjä Heikki Laitisen sparraamana sukeltaa kansanlaulun syvyyksiin ja palaa jakson päätteeksi pintaan kera saaliinsa, kevään 2015 aikana kirjoittamansa uuden laulun. Tulokset ja niiden suhteet lähtökohtaan ovat yhtä monipuolisia kuin osallisetkin.

Mukana ovat Timo Rautiainen,”kansanmusiikkiherätyksen” kokenut suuri kansansuosikki raskaamman suomirockin kärjestä, UMK-kilpailun tutuksi tekemä Aili Järvelä, joka on imenyt kaustislaisen pelimanniperinteen äidinmaidossa, mm. romanimusiikkia biiseissään hyödyntänyt kärkiräppärimme Paleface sekä parina työskentelevät laulaja-lauluntekijä Topi Saha ja rytmimusiikkilaulutaituri Johanna Försti, joilla molemmilla on myös vahvat kansanmusiikkijuuret.

Kaustisen suuren teemakonsertin sovittajana ja bändin johtajana toimii Ville Ojanen, ja bändi koostuu maan eturivin ammattikansanmuusikoista. Kansanmusiikki-instituutin Yle Radio 1:lle tuottaman radiosarjan toimittajana on Kansanmusiikki-instituutin julkaisupäällikkö ja Kantelelehden päätoimittaja Jimmy Träskelin. Hankkeen rahoittajina ovat lisäksi Koneen säätiö ja Pro Kaustinen ry.

Kuvassa Timo Rautiainen äänittämässä ”Työttömän työlaulua” ohjelman nauhoituksissa.