Tallarin kausikonserttisarjassa juhlitaan kolmikymppisiä ja sukelletaan pää edellä Suupohjaan

08.07.2016

 

Kansanmusiikkiyhtye Tallarin kausikonserttisarja 2016–2017 alkaa 24.9. itsestäänselvästi ”virallisella” 30-vuotisjuhlakonsertilla Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa. Yhtyeen tuotannon rakastetuimpia ja yllättäviäkin helmiä retrospektiivisesti tarjoava konsertti tuo lavalle ison joukon Tallarin riveissä tai yhteistyöproduktioissa vuosien varrella vaikuttaneita soittajia – niin modernin kansanmusiikin huippuammattilaisia kuin Tallarille alusta saakka tärkeitä pelimannikentän juurevia jammaajia.

Kauden toinen keskeinen teema on Etelä-Pohjanmaan lounaiskolkka Suupohja, joka on esillä kahden yhteistyöproduktion voimin. Nämä konsertit edustavat samalla kauhajokislähtöisen Tallarin taiteellisen johtajan ja perustajajäsenen Ritva Talvitien paluuta tutkimaan omia pelimannin juuriaan.

3.11. Tallarin vieraina ovat Leija Lautamaja ja Miia Palomäki, nuoret ja etevät eteläpohjalaiset, joiden taustalta löytyvät mm. Haka-, Enkel– ja 5/5-yhtyeet ja kansanmusiikkiopinnot Sibelius-Akatemiassa ja Centria-ammattikorkeakoulussa. Leijan ja Miian kanssa perehdytään Kauhajoen kaksirivismestarin, vuonna 1971 mestaripelimanniksi valitun Urho Myllymäen soitantaan, ja luvassa on ennen julkaisemattomia soitteita tämän ohjelmistosta.

Kevään puolella, 30.3., paneudutaan suupohjalaiseen viulunsoittoon. Tallari saa vieraakseen Piia Kleemola-Välimäen (mm. Pauli Hanhiniemi & Hehkumo, Päre), joka paneutuu post doc ‑tutkimuksessaan eteläpohjalaisen viulunsoittotyylin alueellisiin ja yksilöllisiin piirteisiin.

Kalevalanpäivän nurkilla 23.2. Tallari laulaa suohon herrat ja narrit kupletti-iltamissa. Kupletöörinä häärää ainakin Tallarin johtaja Matti Hakamäki (mm. Halogeeni, Hiite, Henxelit) ja luvassa on uutta ja vanhaa huumorilaulelmaa reilulla pelimannipoljennolla.

Konserttisarjan täydentävät 15.12. perinteinen kuusen- ja glögintuoksuinen mutta vahvasti kansanmusiikkipitoinen joulukonsertti, jossa mukana on muun muassa Susanna Haaviston ja Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen kanssa työskentelevä Marianne Oivo, sekä 4.5. kevätkonsertti, jossa ollaan vuodenajan mukaisissa tunnelmissa.

Kausikonserttisarjan lisäksi Tallari jatkaa niin omia konserttejaan kuin vierailijayhteistöitä, joita on tehty viime aikoina mm. Jesse Kaikurannan, Anssi Känsälän, Anne Mattilan ja Tuomo Rannankarin kanssa.

Tallarin juhlavuoden tuplakokoelma-cd 30 julkaistiin yhtyeen virallisena syntymäpäivänä kesäkuun alussa. Kokoelma esittelee yhtyeen tuotannon 30 helmeä, ja sillä kuullaan Tallarissa vuosien varrella vaikuttanutta runsasta eturivin muusikoiden joukkoa ja kappaleita kaikilta yhtyeen levyiltä.

Lisätietoja:

Matti Hakamäki
tuottaja-johtaja, Tallari
040-3588 921
matti.hakamaki@kaustinen.fi

 

Kansanmusiikkiyhtye Tallari

 Konserttisarja 2016–2017

 

24.9. Tallari 30 vuotta!

Suuressa juhlakonsertissa vieraina runsas joukko tallarilaisia ja ystäviä vuosien varrelta.

Kaustinen-sali, Kansantaiteenkeskus klo 17.00.
 

3.11. Myllymäen matkassa

Leija Lautamaja ja Miia Palomäki Tallarin vieraina mestaripelimanni Urho Myllymäen haitariohjelmiston parissa.
 

15.12. Tallarin joulu

Glöginlämmintä ja kuusentuoksuista tunnelmaa, mukana Marianne Oivo
 

23.2. Kupletti-iltamat

Nyt lauletaan maailma nasevasti järjestykseen. Vahvistuksia tiedossa!
 

30.3. Suupohjan viulumestarit

Vierailijana eteläpohjalaisiin viulunsoittotyyleihin uppoutunut Piia Kleemola-Välimäki.
 

4.5. Tallarin kevätkonsertti

Kuu kevätkonsertista kesään!
 

Konsertit Pelimannitalossa klo 19.00 lukuunottamatta juhlakonserttia 24.9. Liput 15/10 € paitsi 24.9. juhlakonsertti 25/20 €. Kaikki kuusi konserttia sisältävä kausikortti 70 €.
 

Kuva: Tallarin 30-vuotissynttärijamit 1.6.2016, vieraana bassossa Jaakko Järvelä. Kuva Lauri Oino/Kansanmusiikki-instituutin arkisto