Arto Järvelä ja Esko Järvelä Tallarin riveihin

28.01.2019

Muusikot Arto Järvelä ja Esko Järvelä on valittu kansanmusiikin ammattiyhtye Tallarin jäseniksi 1.3.2019 alkavaksi kaksivuotiskaudeksi. Molempien sopimukset ovat osa-aikaisia, ja he jatkavat Tallarin ohella myös työskentelyään muulla musiikin saralla. Tallarin vakinaisina jäseninä jatkavat Katri Haukilahti ja Sampo Korva sekä osa-aikainen johtaja-tuottaja Matti Hakamäki.

Uudet rekrytoinnit tulivat ajankohtaisiksi yhtyeen taiteellisen johtajan ja viimeisen alkuperäisjäsenen Ritva Talvitien jäädessä eläkkeelle 32 vuoden Tallari-uran jälkeen. Talvitien merkitys Tallarin viulistina, satojen kappaleiden sovittajana, Tallarin tyylin luojana, pelimannityylejä tutkivana ja välittävänä muusikkona sekä kymmenien kansanmusiikkiviulistien kouluttajana ja mentorina hakee vertaistaan.

Uusien rekrytointien myötä myös Tallarin toimintamallia ja strategiaa tullaan uudistamaan. Tuleva strategia vastaa nykyiseen, entistä enemmän projektiluonteiseen tuotantomalliin myös valtionosuusorkestereissa ja mahdollistaa entistä joustavamman yhteistyön vapaan kentän toimijoiden kanssa.

”Rekrytoinnissa keskusteltiin avoimesti Tallarin roolia ja toimintamallia koskevista näkemyksistä ja ideoista. Hakijoina oli ilahduttavan suuri joukko kansanmusiikin ammattilaisia, ja heillä oli hyvin antoisia ja arvokkaita näkemyksiä siitä, mikä kansanmusiikin valtionosuusorkesterin rooli nykymaailmassa voisi ja tulisi olla”, Matti Hakamäki toteaa. Hakijoita oli kaikkiaan 17.

Arto Järvelä (s. 1964) on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia nykykansanmuusikoita. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemian kansanmusiikkilinjalta 1994 ja työskennellyt pääosin freelance-muusikkona ja opettajana. Soolotuotannossaan hän on profiloitunut vanhakantaisten, pitkälti jo hävinneiden soolosoittotyylien ja soiton tutkijana. Lisäksi hän on tunnettu mm. yhtyeistä JPP, Pinnin pojat, WAO, Salamakannel ja Nordik Tree. Järvelä on soittanut kaikkiaan yli sadalla levyllä. Hän oli Tallarin jäsenenä vuodet 1986–89 ja on myös vieraillut vuosien varrella usein Tallarin riveissä. Opettajana hän on toiminut mm. Sibelius-Akatemiassa niin pää- kuin sivutoimisesti jo 1980-luvulta lähtien. Viulun lisäksi Arto Järvelän soitinrepertoaariin kuuluvat mm. avainviulu, esseharpa ja mandoliini.

Esko Järvelä (s. 1981) on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopistosta 2013. Hänet tunnetaan kansainvälisesti mm. yhtyeistä Frigg, JPP, Teho, Tötterssön, Baltic Crossing ja Esko Järvelä Epic Male Band, minkä lisäksi hän on toiminut muusikkona lukuisissa teatteriproduktioissa ja levytyksissä sekä soitonopettajana Sibelius-Akatemiassa ja Pop & Jazz Konservatoriossa. Hän on ollut nuoresta asti aktiivisesti mukana näppäritoiminnassa opettajana ja näppärikappaleiden sovittajana, minkä lisäksi hän toimii Keravalla järjestettävän TE!-festin taiteellisena johtajana. Esko Järvelän pääsoittimet ovat viulu ja harmoni.

Esko-solo 2_kuva Maurice Guerard

 

Kuvat : Ylhäällä Arto Järvelä, kuvaaja Saara Vuorjoki, alhaalla Esko Järvelä, kuva Maurice Guerard.