Kansanmusiikki-instituutin uutuudet yltävät Evijärveltä Amerikkaan

07.07.2019

Kansanmusiikki-instituutti julkaisee Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kolme levy- ja kolme nuottijulkaisua. Levyt ovat Jimmy Träskelinin ja Tallarin Lähtölaulu, Kaustisen näppärien Kettu, hukka ja jänis sekä Tero Hyväluoman ja Matias Tynin Perinnemusiikkia Vetelistä. Nuottijulkaisut ovat Timo Valon toimittama Tuhannen riemun harmooni, Kaisu Förstin nuottikirja, Mauno Järvelän toimittaman Konstan nuottikirjan täydennetty toinen laitos sekä perinteinen Kaustisen jamivihko.

Julkaisujen kansikuvat

Jimmy Träskelin ja Tallari kartoittavat Amerikan-perimää

Jimmy Träskelinin ja Tallarin Lähtölaulu on kokoelma amerikansuomalaisten lauluperintöä tunnetuista tekijöistä kuten harmonikkataiteilija Viola Turpeisesta ja kuplettinikkari Arthur Kylanderista unohtuneempiin kykyihin.

Levytys liittyy uraauurtavan Reisaavaisen laulu Ameriikkaan ‑laulukirjan englanninnoshankkeeseen. Kansanmusiikki-instituutin apulaisjohtaja Simo Westerholmin 1983 toimittama kokoelma on ansioitunein amerikansuomalaisia siirtolaislauluja esittelevä julkaisu, johon on kerätty materiaalia laajalti niin suomalaisista kuin amerikkalaisistakin arkistolähteistä. Kokoelman on jopa sanottu antaneen amerikansuomalaisille siirtolaisille takaisin heidän unohtuneen musiikillisen perintönsä. Syksyllä julkaistavan Wisconsinin yliopiston suomen kielen professori Thomas A. DuBois’n englanninnoksen avulla tästä perimästä pääsevät osallisiksi myös suomen kielen jo kadottaneet siirtolaissukupolvet.

Merkittävän kulttuuriteon juhlistamiseksi Jimmy Träskelin ja Tallarin Katri Haukilahti ja Sampo Korva tarttuivat Westerholmin kokoelman lauluihin ja levyttivät niitä kahdeksan kappaleen verran autenttisissa Amerikkaan-lähtijöiden maisemissa, Kaustisen Jylhän kylän kylätalolla. Tallari ja Träskelin lähtevät ohjelmiston kanssa syksyllä Yhdysvaltojen suomalaisseuduille viikon mittaiselle kiertueelle.

Levynjulkistuskonsertti Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla torstaina 11.7. klo 19.30 Kansantaiteenkeskuksen aulassa.

Jimmy Träskelin & Tallari: Lähtölaulu. KICD 142.

 

Kaustisen näppäreiltä levyllinen lauluja

”Näppäriyttä selvittämään ei yksi attribuutti piisaa. Kyseessä on enemmänkin liike, joka hakee suuntansa periaatteella ei koskaan yli siitä missä aita. Tie on aina mutkainen ja mäkinen, kuiva ja pölyinen, märkä ja kurainen. Meitä saattaa olla kuinka monta vaan, kahdesta kuuteensataan”, kirjoittaa näppäri-faari Mauno Järvelä Kettu, hukka ja jänis ‑levyn kansitekstissä.

Tällä kertaa näppäreitä opettajineen on äänessä viitisenkymmentä, kyseessä on Kaustisen näppärien ympärivuotisesti toimiva ryhmä, jonka edellisestä omasta levystä on jo toistakymmentä vuotta. ”Vuosittaiset Kaustisen suuren näppärikurssin levyt ovat instrumentaalipainotteisempia konserttitaltiointeja. Näppärilaululevyä ovat kaivanneet pitkään niin Näppärien ystävät kuin näppärihengessä opetustyötä tekevät opettajat ja musiikkikasvattajat”, toteaa näppäriryhmän vetäjä Siiri Virkkala.

Legendaarisessa Kaustisen Pelimannitalossa kahtena keväisenä viikonloppuna äänitetty levy koostuu Näppärien ja näppärikurssien ohjelmistosta tutuista kansanlauluista aitoon näppärihenkeen sovitettuina ja reippaaseen näppärityyliin laulettuina. Laulujen nuottimateriaali tulee myös saataville Näppärien verkkosivuille.

Kaustisen näppärien levynjulkistuskeikka Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla perjantaina 12.7. klo 13 Wiljami-lavalla. Näppärit esiintyvät juhlilla myös maanantaista keskiviikkoon.

Kaustisen näppärit: Kettu, hukka ja jänis. Näppärilauluja.

 

Tero Hyväluoman pioneerityö Vetelin perinteen parissa levylle

Perhonjokilaakson viuluperinne ei rajoitu Kaustiseen, vaan myös naapuripitäjissä kuten Vetelissä on ollut vahvoja ja omaperäisiä soittajia, kuten Tikkakosken ja Saaren sukujen pelimannit, ja hienoja kappaleita, joista jotkut ovat hyvin vähän tunnettuja helmiä. Monipuolisen veteliläislähtöisen viulutaiturin Tero Hyväluoman (mm. Hyväluoma Group, Frigg, Teho, Haaga Folk Machine) pitkäaikainen työ oman kotikuntansa viuluperinteen tutkimisessa saa kruunukseen 16 kappaleen levyllisen veteliläisen viulismin aarteita.

Hyväluoma aloitti kartoittamisen jo 2009 tavoitteenaan kerätä kaikki Vetelissä tallennettu pelimannimusiikki. Hän on aiemmin julkaissut materiaalista kaksi nuottikirjaa, joissa käsitellään myös paikkakunnan tyylipiirteitä ja pelimannihistoriaa. Perinnemusiikkia Vetelistä ‑levyllä Hyväluomaa tämmää harmonilla toinen veteliläissyntyinen monitaituri Matias Tyni (mm. Viitasen Piia, Topi Saha).

Levynjulkistuskonsertti Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tiistaina 9.7. klo 14.30 Pelimannitalossa.

Tero Hyväluoma & Matias Tyni: Perinnemusiikkia Vetelistä. KICD 143.

 

Evijärven harmoonikuningattaren ohjelmisto nuottikirjan kansiin

Tallari-yhtyeessä uransa tehnyt harmooninsoittaja Timo Valo on saanut valmiiksi pitkäaikaisen projektinsa, vuonna 1980 mestaripelimanniksi nimetyn Kaisu Förstin nuottikirjan Tuhannen riemun harmooni. Edelleenkin hyvässä soittokunnossa oleva Kaisu Försti (s. 1933) on tunnettua evijärveläistä Hautalan musiikkisukua, jossa on ollut soittajia useita sukupolvia, ja Förstin soittoa ovat ihailleet ja opiskelleet lukuisat kansanmusiikin opiskelijat ja muut harmoninsoittajat.

Timo Valon ja Kaisu Förstin yhteistyö ja ystävyys juontaa jo Tallari-yhtyeen alkuaikoihin 1980-luvulle, ja sen hedelmiä ovat mm. vuonna 1990 tehty Förstin pitkäsoitto, josta nyt julkaistava nuottikokoelmakin on ottanut nimensä, sekä suuret harmonistien yhteissoittokonsertit Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Kokoelma sisältää 30 pieteetillä nuotinnettua kappaletta Förstin keskeisimmästä ohjelmistosta ja Mauno Järvelän ylöskirjaamat kappaleisiin liittyvät tarinat ja muistot.

Timo Valo: Tuhannen riemun harmooni. Kaisu Förstin nuottikirja. KIJ 107. 80 sivua, pehmytkantinen.

 

Konstan nuottikirjasta täydennetty toinen laitos

Mauno Järvelän 1997 toimittamasta kysytystä ja pitkään loppuunmyydystä Konsta Jylhän tärkeimmän tuotannon koonneesta Konstan nuottikirjasta ilmestyy toinen laitos. Uudessa laitoksessa on ensimmäisen laitoksen 60 kappaleen lisäksi kaksi uutta Konsta Jylhän kappaletta, jotka löytyivät Paavo Helistön vuonna 1971 tallentamalta nauhalta.

Mauno Järvelä: Konstan nuottikirja, toinen laitos. KIJ106. 96 sivua, kovakantinen.

 

Kaustisen jamivihko 2019

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla jamit jatkuvat aina vaan! Vuonna 2019 jamiworkshopeista vastaavat Tero Hyväluoma, Matias Tyni, Piia Kleemola-Välimäki, kaustislaiset pelimannit, Väsen, Vesselil, Ethno Finland ‑tiimi ja Curly Strings.

Vetäjien opettamien jamikappaleiden nuotteja löytyy Kansanmusiikki-instituutin julkaiseman yhdeksännen Kaustisen jamivihon sivuilta. Työnnä jamivihko muistin turvaksi povitaskuun ja anna jamien viedä mennessään!

Jamiworkshopit Kansanmusiikkijuhlilla ke 10.7. lauantaihin 13.7. päivittäin klo 11.30 Café Mondossa.

Kaustisen jamivihko 2019. Kansanmusiikki-instituutti KIJ 108. Pehmeäkantinen, 24 sivua.