Paljon musiikkia ja tanssia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

16.12.2019

Kolumbian Bogotassa 9.-14.12. pidetty vuosittainen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön komitean kokous hyväksyi yhteensä 42 uutta kohdetta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, uhanalaisten kohteiden luetteloon ja hyvien suojelukäytäntöjen rekisteriin. Joukossa on runsaasti tanssi- ja musiikkikohteita: Kap Verden Morna, Kyproksen ja Kreikan bysanttilainen hymnilaulu, Dominikaanisen tasavallan Bachata, iranilainen Dotar-luutun rakentaminen ja soittaminen irlantilainen harpunsoitto, Norjan Setesdalin alueen tanssi- ja musiikkiperinne, marokkolainen Gnawa, Seperu-tanssi Botswanasta, Chagos-tamburiiniperinne Mauritiukselta sekä useita juhla- ja rituaali-ilmiöitä, joissa musiikki ja tanssi ovat osana.

Suomen ensimmäinen ehdotus aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on saunomisperinne. Ehdotus tulee päätettäväksi joulukuussa 2020. Toisena kohteena esitetään kaustislaista viulunsoittoa, jonka hakemus jätetään maaliskuussa 2020 tähdäten päätökseen vuoden 2021 lopussa.

Kuva: Gnawa-musiikkia esittävä Asmaa Hamzaoui & Bnat Timboukou -yhtye Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 2019. Kuva Arto Kuorikoski.