Opintoperiodi kerää kansanmusiikin ja -tanssin ammattiopiskelijat Kaustiselle

29.01.2020

Vuodesta 2009 lähtien järjestetty Kansanmusiikki-instituutin Opintoperiodi kokoaa jälleen maamme kansanmusiikin ja -tanssin ammattiopiskelijat yhteen Kaustiselle 3.-6.2.2020. Opintoperiodille on kutsuttu ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat Keski-Pohjanmaan konservatoriosta, Centria-ammattikorkeakoulusta, Oulun ammattikorkeakoulusta, Joensuun konservatoriolta, Sibelius-akatemiasta, Kaustisen kansanmusiikkilinjalta, Saamelaisesta musiikkiakatemiasta (Sámi musihkkaakademiija) ja Lapin Urheiluopistosta. Kaustisen Kansantaiteenkeskuksella sekä sen lähiympäristössä tarjoillaan neljän työntäyteisen päivän aikana luentoja, työpajoja, konsertteja, yhteissoittoa sekä yhdessäoloa. Monille alan opiskelijoille tapahtuma tarjoaa tärkeän ensikontaktin Kaustisella vahvasti vallitsevaan kansanperinteen vaalimisen henkeen: tutuiksi tulevat esimerkiksi Kansanmusiikki-instituutin toiminta ja arkisto, kansanmusiikkiyhtye Tallari, Kaustisen Näppärit sekä Kaustinen Folk Music Festival. Opintoperiodille saapuu myös vierailemaan joukko kansanperinteen mestareita, mestaripelimanneja ja -kansantanssijoita, jotka johdattelevat opiskelijat oman tietotaitonsa ja filosofiansa äärelle.

Opintoperiodin tähtivieras on useampana vuonna mukana ollut Puhti-duo, joka vetää osallistujille monipuolisen perinnettä, esiintymistä ja esitystuotantoa käsittelevän työpajan. Anne-Mari Kivimäen ja Reetta-Kaisa Ileksen muodostama kansanmusiikin voimakaksikko tunnetaan rouheasta otteestaan esiintymislavoilla sekä draamallisten elementtien ennakkoluulottomasta yhdistämisestä kansanmusiikkiin. Vuodesta 2001 toiminut Puhti järjestää Opintoperiodin opiskelijoiden kanssa tiistaina 4.2. Uuden ajan iltamat -konsertin, jossa duon riehakas ammattitaito yhdistyy oppilaitosten valmistelemiin esityksiin. Hotelli Kaustisessa klo 19 alkavaan konserttiin on vapaa pääsy.