Unesco-hakemuksen matkaanlähettäjäiset Kaustisella 

03.03.2020

Kaustislaisen viulunsoiton Unesco-hakemuksen matkaanlähettäjäisiä ja hakemusvideon ensi-iltaa vietetään Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa perjantaina 6.3. kello 17.

Hakemusta on valmistellut jo puolentoista vuoden ajan työryhmä, jonka jäsenet ovat kaustislaisen kulttuuriperinnön kanssa työskentelevistä yhdistyksistä. Prosessiin ovat voineet osallistua perinteen harjoittajiksi tavalla tai toisella itsensä lukevat muun muassa kyselyiden ja avoimien työpajojen kautta, ja asiasta on kerrottu myös esimerkiksi hakemusblogissa ja Kaustisen elävät kylät ‑kiertueella.

”Yhteisön osallistaminen hakemuksen tekemiseen on ollut kaikki kaikessa. Peruslähtökohtana on ollut, että hakemuksessa kuuluvat perinteenharjoittajien ajatukset ja ääni”, toteaa työryhmän puheenjohtaja Matti Hakamäki.

Valmistelu on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toteuttamisesta Suomessa vastaavan Museoviraston kanssa. Unescon luetteloon esityksiä tekevät valtiot, ja nyt kun kaustislaisten osuus alkaa olla valmiina, ottavat opetus- ja kulttuuriministeriön vastuuvirkamiehet asiassa ohjat ja lähettävät omien prosessiensa jälkeen hakemuksen Unescon päämajaan Pariisiin. Tieto mahdollisesta luetteloinnista saadaan loppusyksystä 2021.

Matkaanlähettäjäistilaisuudessa kerrotaan hakemusprosessista ja hakemusvideon tekemisestä, kuullaan opetus- ja kulttuuriministerin valtiosihteeri Tuomo Puumalan mietteitä aiheesta ja kaiken kruunuksi katsotaan hakemusvideo Kaustinen-salin isolta kankaalta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen kesto on vajaan tunnin verran, jonka jälkeen on kahvitarjoilu.