Pelimannitalo kaustislaisten kansanmusiikkiyhteisöjen hallintaan

07.09.2020

Kansanmusiikki-instituutti ry. vuokraa Kaustisella sijaitsevan Pelimannitalon 1.10.2020 alkaen. Tähän asti Instituutti on vuokrannut osaa talon yläkerrasta Tallari-yhtyeen harjoitus- ja toimistotilaksi sekä kellarikerroksen varastotiloja. Uudella sopimuksella koko talo siirtyy yhdistyksen hallintaan.

Kansanmusiikki-instituutin ja Pelimannitalon omistajien yhteisenä tavoitteena on kehittää Pelimannitalo vilkkaassa käytössä olevaksi kansanmusiikkitaloksi. ”Vuokraamme talon, hallinnoimme ja vastaamme siitä, mutta tarkoituksenamme on jakaa talo tasa-arvoisesti kaustislaisten kansanmusiikkitoimijoiden kesken ja saada ne kokemaan talo yhteisön yhteiseksi ja omaksi tyyssijaksi organisaatiorajoista riippumatta. Asiasta on käyty alustavia keskusteluja keskeisten yhdistysten kesken, ja aloitamme tarkemman yhteisen suunnittelun mahdollisimman pian”, toteaa Kansanmusiikki-instituutti ry:n hallituksen puheenjohtaja Samuli Valo. Talo tulee edelleen toimimaan myös vuokrattavana juhla-, kokous- ja konserttitilana. Kansanmusiikki-instituutin varsinaiset toimitilat Kansantaiteenkeskuksessa säilyvät ennallaan.

Vesa Pihlajamaa ja Jouko Pihlajamaa kertovat Pelimannitalon omistajien olevan tyytyväisiä sopimukseen. ”Toiveenamme on talon ostamisesta saakka ollut tukea omalla panoksellamme kaustislaista elävää pelimanniperinnettä. Tällä järjestelyllä se varmasti toteutuu entistä paremmin, ja kun kaustislainen viulunsoitto reilun vuoden kuluttua toivottavasti nousee Unescon luetteloon, ajankohta potkaista talo täyteen elämää on erinomainen.”

Pelimannitalon on vuodesta 2007 lähtien omistanut sijoitusyhtiö Bothi Invest. Yhtiön omistajat ovat kaustislaisia ja kaustislaistaustaisia yritysmaailman edustajia.

Alunperin Vetelin Pulkkiseen noin vuonna 1800 rakennettu Pelimannitalo siirrettiin nykyiselle paikalleen ja vihittiin käyttöönsä vuonna 1974. Kansanmusiikki-instituutti toimi talossa vuoteen 1997 asti. Talo on tunnettu Kaustisen kansanmusiikkijuhlien legendaarisimpana esiintymisfoorumina, ja siellä on äänitetty lukuisia keskeisiä kansanmusiikkilevyjä. Pelimannitalo ja Kansanmusiikki-instituutti ovat yhdessä järjestäneet talossa vuosittaisen Konsta Jylhä -kilpailun vuodesta 2010 alkaen. Talon vakiintuneeseen vuodenkiertoon kuuluvat myös Tallari-yhtyeen kausikonsertit sekä esim. Kaustisen kamarimusiikkiviikon ja Musiiki ry:n järjestämät konsertit.