Lahtelaispelimanni Ossi Niinimäen sävellystuotantoa julki

28.10.2020

Hannu Kellan nuotintama ja toimittama kokoelma lahtelaisen Ossi Niinimäen pelimannisävellystuotantoa julkaistaan Hollo & Martta ‑festivaalilla Ossi Niinimäen muistokonsertin yhteydessä torstaina 29.10.

Ossi Niinimäki (1924–2013) oli keskeinen hahmo etelähämäläisessä pelimannimusiikissa ja tanssimusiikissa 1940-luvulta pitkälle uudelle vuosituhannelle asti. Hän toimi niin esiintyjänä, tanhuryhmien säestäjänä, opettajana, yhtyeiden ja ryhmien vetäjänä kuin alueen musiikkiperinteen tallentajana ja järjestötoimijana.

Niinimäen kanssa lapsesta asti kansantanssiryhmiä säestänyt lahtelainen säveltäjä-muusikko Hannu Kella ryhtyi selvittämään Niinimäen musiikillista jäämistöä tämän kuoleman jälkeen. Jälkeenjääneiden nuottien perkaaminen ylitti villeimmätkin odotukset. ”Aineistoa oli useita pahvilaatikollisia ja muovikassillisia. Sävellysten lopullinen määrä tulee nousemaan helposti yli puolentoista tuhannen, eikä kaksikaan tuhatta ole mahdottomuus. Päätin rajata nuottikirjahankkeen Niinimäen pelimannisävelmiin, joita niitäkin on jopa 400”, Kella kertoo.

Kansanmusiikki-instituutin julkaisema kokoelma sisältää katsauksen Niinimäen elämään ja musiikkiin sekä 102 sävelmää, jotka kattavat pelimannimusiikin lajit monipuolisesti polskista sottiiseihin ja marsseista masurkoihin. Julkaisukonsertissa Niinimäen sävelmiä tulkitsevat Kellan kanssa mm. mestaripelimanni Aimo Mantere sekä Esko ja Pilvi Järvelä.

Osta Kansanmusiikki-instituutin verkkokaupasta!

Hannu Kella: Hymyilevän pelimannin nuottikirja. Ossi Niinimäen pelimannimusiikkia. Kansanmusiikki-instituutti KIJ 111, 2020.