Emmi Kuittisen & Ikuisen ikävän orkesterin esikoisalbumilla itketään ja lauletaan

08.12.2020

Kansanmusiikki-instituutin julkaisema Emmi Kuittisen & Ikuisen ikävän orkesterin esikoislevy Itken ja laulan on albumi elämästä ja kuolemasta. Levyn kappaleet ovat saaneet inspiraationsa karjalaisesta ja inkeriläisestä itkuvirsiperinteestä. Albumi on ensimmäinen ammattimuusikon tekemä kokonaan itkuvirsiperinteestä ponnistava levy.

Levyn runkona toimivat Kuolinriitti-esityksessä vuonna 2017 kuullut laulut, jotka Emmi Kuittinen kokosi Ikuisen ikävän orkesterin kanssa karjalaisia kuolinrituaaleja käsittelevää esitystä varten. Yhdessä orkesterin kanssa esitettyjä lauluja täydentävät Emmi Kuittisen sooloitkut, jotka käsittelevät muun muassa maailman epäoikeudenmukaisuutta, kaipuuta menneiden sukupolvien luokse sekä rakkautta omia lapsia kohtaan.

”Itkuvirsistä on tullut olennainen osa taiteilijuuttani. Niiden avulla olen löytänyt myös sanoittajan itsessäni”, Emmi Kuittinen kertoo. ”Vaikka perinteiset rituaali-itkut ovat yhteiskunnastamme hävinneet, ei itkun tarve ole maailmasta mihinkään poistunut. Itkun aiheita ei ole vaikea löytää.”

Itkuvirret eli äänellä itkeminen on ympäri maailmaa tunnettu perinteen laji. Itkuja esitettiin erotilanteissa sekä tärkeissä siirtymärituaaleissa, kuten häissä ja hautajaisissa. Niillä ilmaistiin surun ja kaipauksen tunteita, toisinaan myös kiitollisuutta.

Emmi Kuittinen on karjalaiseen kansanmusiikkiin perehtynyt laulaja ja muusikko. Hän on yhdistellyt itkuja myös esimerkiksi stand up -komiikan, tanssin ja sirkuksen kanssa. Ikuisen ikävän orkesterin muodostavat monessa liemessä keitetyt, kansanmusiikin ja hullujen projektien ammattilaiset Heidi Haapoja-Mäkelä (laulu), Charlotta Hagfors (laulu), Amanda Kauranne (laulu, munniharppu & kellot), Juulia Salonen (laulu ja kantele), Minsku Tammela (laulu), Mira Törmälä (laulu ja haitari) ja Kirsi Vinkki (viulu, alttoviulu, jouhikko ja laulu).

Tilaa levy Kansanmusiikki-instituutin verkkokaupasta.