Konsta Jylhä -voittaja Polentan levyllä mennään turbo viheltäen

13.09.2021

Kansanmusiikkiyhtye Polentan debyyttialbumi sai lähtölaukauksen vuoden 2019 Konsta Jylhä -kilpailussa. Vasta edelliskeväänä perustettu yhtye vei kilpailun voiton energisillä, riehakkailla ja tuomariston sanoin ”konstailevilla” tulkinnoillaan Konsta Jylhän sävellyksistä sekä Kaustisen alueen perinnesävelmistä. Yhtyeen ohjelmiston koostuessa siihen aikaan ainoastaan kaustislaisista kappaleista heräsi idea niiden äänittämisestä kokonaiseksi albumiksi teemalla ”Kaustinen Turbo”.

Suunnitelmana oli takoa, kun rauta oli kuuma kisamenestyksen jäljiltä, ja julkaista levy jo keväällä 2020. Koronapandemia heitti kuitenkin suunnitelmat ympäri, ja kappaleet jäivät hautumaan moneksi kuukaudeksi vailla mahdollisuutta soittaa niitä yhdessä. Polentan musiikissa, kuten kansanmusiikissa yleensäkin, yhtenä suurena teemana on yhteisöllisyys. Kun kaikki kansanmuusikot ja -tanssijat joutuivat sulkeutumaan koteihinsa koronaa karkuun, yhteisöllisyys tuntui katoavan. Eristys teki entistäkin tärkeämmäksi taltioida levylle se, mitä Polenta haluaa musiikillaan tarjota kuulijoille – yhteisöllisyys ja välittömyys, ilo ja riemu, se, kuinka musiikki tuntuu koko kehossa. Kesällä 2020 Polenta pääsi jälleen soittamaan yhdessä, ja levynteon rattaat pistettiin uudelleen pyörimään.

Levyn kappaleiden sovittamiseen ovat osallistuneet kaikki yhtyeen jäsenet: Jonna Lankinen (viulu), Aino Kinnunen (viulu), Olli Sippola (viulu) sekä Mikko Malmivaara (kitara). Taiteelliseksi tuottajaksi ja kaustislaisen musiikin asiantuntijaksi pyydettiin viulisti Esko Järvelä. Levy äänitettiin syksyllä 2020 Järvenpään Kallio-Kuninkalassa, ja äänittäjänä sekä miksaajana toimi Joonas Saikkonen.

Nyt, lähes kahta vuotta ja yhtä pandemiaa myöhemmin esikoislevy on viimein valmis, ja Polentan turboladatut versiot tunnetuista kaustislaisista sävelmistä ovat valmiit kaikkien kuultavaksi!

Polenta: Kaustinen Turbo. Kansanmusiikki-instituutti 2021, KICD 146/Sibelius-akatemian kansanmusiikkiäänitteitä 179.

Osta Polentan levy Kansanmusiikki-instituutin verkkokaupasta.