Perinnesoitinten rakennus ja limisaumaveneperinne pääosissa Kansanmusiikkijuhlien Elävän perinnön pisteellä

08.07.2022

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Elävän perinnön pisteellä festivaalialueen Juhlapihalla pääsee jälleen tutustumaan monenlaisiin esimerkkeihin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon kuuluvista ilmiöistä. Tänä vuonna pääosissa ovat soitinrakennus ja pohjoismainen limisaumaveneperinne.

Viikon aikana pisteellä ovat tavattavissa soitinrakentajat Pekka Lovikka, Rauno Nieminen, Kristian Wetterstrand ja Juhana Nyrhinen. Keskustelujen ja soitinrakentajan työn esittelyn lisäksi mukana on pitkähuilunrakennustyöpaja ja jouhikko- ja kantelejamit soittajien ja rakentajien kanssa. Soitinrakennus on festivaaleilla esillä myös omassa seminaarissaan ja ”Muusikko kohtaa soitinrakentajansa” -konserttisarjassa.

Pohjoismainen limisaumaveneperinne nostettiin pohjoismaiden yhteisellä hakemuksella Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon yhtä aikaa kaustislaisen viulunsoiton kanssa vuoden 2021 lopussa. Sen kunniaksi paikalla on koko viikon komea keväällä valmistunut limisaumapurjevene, jota rakennettiin Luodossa Bosund Båt-, Fiske- och Jaktmuseumissa talkoilla kahden vuoden ajan. Keskiviikkona 13.7. tutkija Johanna Björkholm kertoo limisaumaveneperinteestä ja Unesco-hakemusprosessista.

Lisäksi pisteellä pääsee tutustumaan menuettiperinteeseen, karjalanpiirakan tekoon ja kaustislaisiin franssuihin. Pitkin viikkoa voi osallistua yhteisöllisen ryijyn tekoon.

Elävän perinnön pisteen on avoinna tiistaista 12.7. lauantaihin 16.7. klo 11–18. Pisteen toteutuksesta vastaa Kansanmusiikki-instituutti yhteistyössä Taitoliiton kanssa Museoviraston hanketuen turvin.

Elävän perinnön pisteen ohjelma:

Piste avoinna ti–la 11–18, yhteisöllinen ryijy kudottavana koko viikon

Ti 12.30 Menuetti-teemainen keskustelutuokio tutkija Petri Hopun kanssa.

Ti 19.30 Jouhikkojamit muusikko Ilkka Heinosen ja soitinrakentaja Rauno Niemisen johdolla

Ke 12 Kaustisen Martat esittelevät Perhonjokilaakson käsityöperinnettä

Tiesitkö, miten solmitaan kaustislaista franssua? Esittelijänä Anna-Liisa Finnilä

Ke 16–18 KulturÖsterbottenin projektijohtaja Johanna Björkholm kertoo limisaumaveneestä ja Unesco-luetteloinnin prosessista

To 11 Pitkähuilu-workshop 

Ohjaamassa soitinrakentaja Juhana Nyrhinen 

To 13–15 Karjalanpiirakan valmistuksen työnäytös, Kaustisen Martat. Luvassa myös maistiaisia!

Leipojana Heidi Peltonen

To 17.15 Kanteleenrakentaja Pekka Lovikka esittelee työtään

Pe 15.15 Kantele-teemainen keskustelutuokio ja kantelejamit
Luennoimassa soitinrakentaja, muusikko Rauno Nieminen