Kaustislaista perinnettä Meksikon museokokoelmiin

28.09.2022

Kaustislainen lasten harjoitusviulu ja lastenkokoinen Kaustisen-puvun liivi liitetään Meksikon kansallismuseon maailman kulttuuriperinnön monimuotoisuutta esitteleviin kokoelmiin. Kokoelmalahjoitus tapahtuu Mexico Cityssä 28.–30.9. järjestettävässä Unescon Mondiacult-konferenssissa, jonka näyttelyohjelman osana ne ovat esillä konferenssivieraille.

Mondiacult on Unescon kulttuuripolitiikan ja kestävän kehityksen konferenssi, joka järjestettiin ensimmäisen kerran 1982. Konferenssiin osallistuvat yli sadan maan kulttuuriministerit sekä suuri joukko kansainvälisiä järjestöjä.

”Pyyntö suomalaista kulttuuria edustavasta lahjoituksesta tuli opetus- ja kulttuuriministeriölle Meksikosta, ja ministeriössä päädyttiin espanjankieliseen Kalevalaan ja kaustislaiseen perinteeseen. Esinevalinnoillamme haluamme korostaa kulttuuriperinnön elävyyttä tässä päivässä ja siirtymistä uusille sukupolville, ja samalla esineet edustavat suomalaista käsityötaitoa”, kertoo Kaustisen Unesco-työryhmän puheenjohtaja Matti Hakamäki.

Kaustislainen viulunsoitto liitettiin Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021. Paikkakunnalla ja lähialueilla on satoja alueen monisatavuotisen elävän musiikki- ja tanssiperinteen harjoittajia. Lapsia ja nuoria on mukana mm. Näppärit-musiikkiryhmissä ja Ottoset-tanssiryhmissä lähes 300.

Kuva: Hermanni Hakamäki ja Saima Havia ojensivat Kaustisen-puvun liivin ja lasten harjoitusviulun toimitettavaksi Meksikoon. Kuva Lauri Oino.