Kaustinen ICH seminar 2023 / Kaustisen aineettoman kulttuuriperinnön seminaari

22.06.2023

Kaustinen ICH Seminar 2023

Building peace with intangible cultural heritage – preparedness, response and recovery

The Seminar Stream Sat 15.7. at 11.00 am UTC +3 will be available at https://youtube.com/live/-8VDVYev3HA?feature=share . In case of the stream interrupting for some reason and the link not working, get to the Youtube channel @kansanmusiikki-instituutti898.

Finnish Folk Music Institute in collaboration with Kaustinen Folk Music Festival organizes a seminar on building peace with intangible cultural heritage on Saturday 15th of July 2023 at 11.00–14.45 at Folk Art Centre, Kaustinen. In the seminar the role of ICH in times of emergency and armed conflict is reflected on from various viewpoints. How can heritage communities prepare for emergencies, how can living heritage be safeguarded in the midst of war and what role has safeguarding ICH in the recovery and reconciliation work on conflict devastated societies? How are regional and national identities jeopardized and used and misused in wars and social unrest?

In the seminar examples of peace work in the field of ICH are presented in means of music and talks from Colombia, Ukraine, Hungary, Lithuania, Poland and Finland. The 2003 Convention’s work on Operational principles and modalities for safeguarding intangible cultural heritage in emergencies offers the common thread to the discussions. The mission of the seminar is to highlight the important and undisputed role of safeguarding ICH in constructing healthy, resilient, and peace-loving societies in the world. Seminar will be held in english & stream available at: https://www.youtube.com/@kansanmusiikki-instituutti898

Kaustinen Finland, JULY 15th, 2023, Kansantaiteenkeskus, Kaustinen-sali (Folk Arts Centre, Kaustinen Hall)

Kansainvälinen Kaustisen aineettoman kulttuuriperinnön seminaari lauantaina 15.7.2023 on osa festivaalin vuoden rauha-teemaa. Asiantuntijat ja taiteilijat eri puolilta maailmaa käsittelevät moninäkökulmaisesti aineettoman kulttuuriperinnön roolia ja asemaa aseellisten konfliktien oloissa: Kuinka perinnön turvaamiseen voidaan valmistautua, mitä voidaan tehdä konfliktin keskellä ja millainen merkitys aineettomalla kulttuuriperinnöllä voi olla konflikteista toipumisessa? Puhujina ovat mm. tutkija-tanssipedagogi Diana Gutiérrez Kolumbiasta, ukrainalaisen Hudaki Village Bandin vetäjä Yuri Bukovynets, Polyphony Projectin johtaja Miklós Both sekä Crisis Management Initiative ‑järjestön Aasian-ohjelman johtaja Oskari Eronen.

Seminaari on avoin kaikille. Seminaarikieli on englanti.

Programme:

11.00 Kaustinen Näppärit

11.05 Welcome and introduction to the theme

Director Matti Hakamäki, Finnish Folk Music Institute

11.10 Video presentation on Operational principles and modalities for safeguarding intangible cultural heritage in emergencies

Living Heritage Entity, Culture Sector, UNESCO

11.20 Building bridges and sharing heritage

Representatives of practitioner groups from Poland, Lithuania and Finland share their experiences on importance of grass root level cultural exchange.

11.35 Embodying Reconciliation

Director Diana Gutierrez (COL)

11.50 Polyphony project

Director Miklos Bothi (HUN)

12.10 Lunch

Borsch soup served at Folk Art Center (10€)

13.10 Hudaki Village Band

13.20 Role of music in times of war

Yuru Bukovynets (UKR / AUT)

13.30 Role of ICH in preventing and resolving conflicts

Oskari Eronen, Head, Asia CMI — Martti Ahtisaari Peace Foundation (FIN)

13.50 Panel discussion

14.30 Q & A

14.45 Closing