Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla laaja seminaari- ja luento-ohjelma

29.06.2023

Vuoden 2023 Kaustisen kansanmusiikkijuhlien soivat luennot ja seminaariohjelma käsittelevät mm. yhteisölähtöistä arkistotoimintaa, rauhaa ja aineetonta kulttuuriperintöä sekä keskipohjalaista ja keskisuomalaista pelimannihistoriaa. Seminaarit ja luennot ovat kaikille avoimia. Kansanmusiikki-instituutti on mukana toteuttajana tai osatoteuttajana muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kansanmusiikkijuhlien voimahahmon ja intohimoisen aluekehittäjän Viljo S. Määttälän syntymästä tulee kuluvana vuonna 100 vuotta. Häntä muistetaan perjantaina 14.7. seminaarilla Kulttuurista elinvoimaa – kestävyys, kulttuuriperintö ja alueelliset vetovoimatekijät tulevaisuudessa. Kahden paneelikeskustelun osallistujina ovat päätoimittaja Matti Kalliokoski, Kokkolan kaupunginhallituksen pj. Sari Innanen, Pohjanmaan kauppakamarin ja Keski-Pohjanmaan kulttuurirahaston hoitokunnan pj. Janne Ylinen, Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 ‑säätiön ohjelmajohtaja Samu Forsblom sekä kansanedustajat Mika Lintilä, Nazima Razmyar, Paula Risikko ja Pia Sillanpää.

Kansainvälinen Kaustisen aineettoman kulttuuriperinnön seminaari 2023 Building peace with intangible cultural heritage (Rauhantyö ja aineeton kulttuuriperintö) lauantaina 15.7. on osa festivaalin vuoden rauha-teemaa. Asiantuntijat ja taiteilijat eri puolilta maailmaa käsittelevät moninäkökulmaisesti aineettoman kulttuuriperinnön roolia ja asemaa aseellisten konfliktien oloissa: Kuinka perinnön turvaamiseen voidaan valmistautua, mitä voidaan tehdä konfliktin keskellä ja millainen merkitys aineettomalla kulttuuriperinnöllä voi olla konflikteista toipumisessa? Puhujina mm. tutkija-tanssipedagogi Diana Gutiérrez Kolumbiasta, ukrainalaisen Hudaki Village Bandin vetäjä Yuri Bukovynets, Polyphony Projectin johtaja Miklós Both sekä Crisis Management Initiative -järjestön Aasian-ohjelman johtaja Oskari Eronen. Seminaari on englanninkielinen.

Tiistaina 11.7. soivalla luennolla Siirtolaistieto talteen esitellään Kaustisen historian ja elävän kulttuuriperinnön tietokanta Arviitia ja Arviiti-työryhmän siirtolaistietokeräystä. Luennoijina työryhmän jäsenet, siirtolaismusiikkia esittää Komia-yhtye.

 Visio 2025 –seminaarissa tiistaina 11.7. katsastetaan, missä mennään ja mihin suunnataan kansanmusiikin ja kansantanssin tavoiteohjelman toteuttamisessa. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutti ja Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus.

Keskiviikkona 12.7. seminaarissa Kulttuuriperintö Suomessa – tulevaisuuden askelmerkkejä tarkastellaan aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön rajapintoja ja yhteistyömahdollisuuksia sekä aineettoman kulttuuriperinnön toimijakentän järjestäytymistä. Seminaarissa on puhujina suomalaisten Unesco-kohteiden ja ‑järjestöjen edustajia sekä kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Yhteistyössä Taitoliitto.

Keskiviikkona 12.7. soivalla luennolla Ullavan tyylillä esitellään Ullavan kansanmusiikin historiaa, josta on juuri festivaalin alla julkaistu niin kirja kuin Kansanmusiikki-instituutin tuottama levy. Esittelijänä Mauno Järvelä, musisoimassa myös Vuokko Korva, Ritva Talvitie ja Timo Valo.

Torstaina 13.7. soivalla luennolla Aukaisen sanaisen arkun vuoden yhtyeen Ääniteatteri Iki-Turson jäsen MuT Maari Kallberg johdattelee tietoon runolaulusta ja sen olemuksesta.

Perjantaina 14.7. viulisti Emilia Lajusen soivan luennon aiheena on Paananen, Raatikainen ja Kinnunen – persoonalliset viulupelimannit Keski-Suomesta. Lajunen on paneutunut aiheeseen jatkotutkintonsa myötä.

Perjantaina 14.7. Polyphony project ‑hankkeen johtaja Miklós Both esittelee Ukrainan kansanlaulukylät ‑luennolla ainutlaatuista kansanlaulujen tallennusprojektia ja verkkotietokantaa. Luento on englanninkielinen.

Seminaarit ja soivat luennot järjestetään Kansantaiteenkeskuksen Museosalissa lukuunottamatta perjantain ja lauantain seminaareja, jotka järjestetään Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa.

Soiva luento Siirtolaistieto talteen ti 11.7. klo 11.30–12.30

Seminaari Visio 2025 ti 11.7. klo 14.30–16.30

Seminaari Kulttuuriperintö Suomessa ke 12.7. klo 14.30–16.30

Soiva luento Ullavan tyylillä ke 12.7. klo 17.30–18.30

Soiva luento Aukaisen sanaisen arkun to 13.7. klo 18.00–19.00

Seminaari Kulttuurista elinvoimaa pe 14.7. klo 12.00–14.00 (Kaustinen-sali)

Soiva luento Paananen, Raatikainen ja Kinnunen pe 14.7. klo 12.30–13.30

Soiva luento Ukrainan kansanlaulukylät pe 14.7. klo 17.00–18.30

Seminaari Building peace with intangible cultural heritage la 15.7. klo 11.00–15.00 (Kaustinen-sali)

Osa soivista luennoista ja seminaareista tulee myöhemmin katsottavaksi rajoitetun ajan tallenteina Kansanmusiikki-instituutin Youtube-kanavalle, lisäksi Building peace with intangible cultural heritage ‑seminaari lauantaina 15.7. lähetetään suoratoistona.

Lisätietoa:

www.kaustinen.net/seminaarit

www.kaustinen.net/soivat-luennot