Saarijärven kantele ja 10–15-kieliset kanteleet saavat uudet soitto-oppaat

26.04.2024

Kansanmusiikki-instituutti juhlii 50. toimintavuottaan ja kantelelegenda Martti Pokelan 100-vuotisjuhlaa kahdella odotetulla oppaalla. Saarijärven kanteleen soitto-opas ja Kanteleen pyörtehissä – 10-15-kielisten kanteleiden soitto-opas julkaistaan perjantaina 3.5. Jyväskylässä Palokan pelimannitalolla Kansainvälisen kantelekilpailun avajaisten yhteydessä. 

Saarijärven kanteleelle on leimallista soittaminen sorminäppäilyn sijaan useimmiten puisella tikulla. Viime hetkillä unohduksesta pelastettu perinne on elänyt uutta kukoistuskauttaan 1980-luvulta lähtien, yhtenä huipentumanaan soittimen tämän hetken tunnetuimman lähettilään Maija Kauhasen Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto 2023.

Uraauurtava Saarijärven kanteleen soitto-opas on lajissaan ensimmäinen. Oppaan tekijät Pauliina Syrjälä, Senni Heiskanen, Kati Rantala, Hanna Ryynänen ja Jenni Venäläinen ovat paneutuneet instrumenttiin niin pedagogeina, tutkijoina kuin taiteilijoina soolouralla ja eri kokoonpanoissa.

Oppassa käydään läpi Saarijärven kanteleen soittotavat ja -tekniikat. Liki kuudenkymmenen kappaleen valikoima kattaa perinnesävelmistöä, maistiaisia naapurimaista ja varta vasten sävellettyä uutta tuotantoa mm. Maija Kauhaselta. Nuotteihin on merkitty havainnollisin ja selkein symbolein käytettävät soittotavat, ja jokaista nuottia seuraa sulkuotekaavio. Monista kappaleista on mukana useampi versio ja kuudesta kappaleesta myös yhtyesovitukset.

Kantelepedagogien ja kokeneiden opettajien Anu Alviolan ja Aurora Visan Kanteleen pyörtehissä – 10- ja 15-kielisten kanteleiden soitto-opas on uusi tekniikka- ja ohjelmisto-opas 10- ja 15-kielisten kanteleiden maailmaan. 10- ja 15-kieliset kanteleet ovat suosittuja melodia- ja säestyssoittimia, joiden suurempi kielimäärä mahdollistaa 5-kielistä kannelta monipuolisemman musisoinnin. Oppaasta löytyy kuitenkin kappaleita myös 5-kieliselle sovellettavaksi.

Oppaassa tutustutaan pienkanteleiden perussoittotekniikoihin sointujen soitosta näppäilysoittoon, sekatyyliin sekä komppimelodiaan. Symbolit kuvaavat kappaleen soveltuvuutta eri taitotasoille ja eri tyyppisille kanteleille, ja oppaassa on selkeät otekaaviot. Yli sadan kappaleen monipuolisessa joukossa on myös uutta 10- ja 15-kielisille kanteleille sävellettyä ja sovitettua ohjelmistoa.

Saarijärven kanteleen soitto-opas. KIJ118. 144 sivua, nidottu. Osta verkkokaupasta.

Kanteleen pyörtehissä – 10- ja 15-kielisten kanteleiden soitto-opas. KIJ119. 136 sivua, nidottu. Osta verkkokaupasta.