Aineeton kulttuuriperintö

Aineeton kulttuuriperintö

Lapsipelimanneja yllään kaustislaisten uusi esiintymispuku, jonka Anneli Qveflander ja Irma Rewell suunnittelivat. Vas Tarmo Isokangas, Asko Hanhikoski, Kreeta-Maria Kentala, Kirsi-Marja Hiivala, Juha Timonen (viulu), Eija Finnilä, Sirpa Kattilakoski.

Aineeton kulttuuriperintö

Kansanmusiikki-instituutti akkreditoitiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelusopimuksen asiantuntijajärjestöksi ensimmäisenä organisaationa Suomessa (2018).

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003. Sopimuksessa on mukana 178 valtiota. Unescon sopimuksessa aineettomalla kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan ”käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoa, taitoja [–] jotka yhteisöt [–] tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään”. Aineeton kulttuuriperintö voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja, taitoja ja käytäntöjä.

Kansanmusiikki-intituutti toimii aineettoman kulttuuriperinnön suojelun edistämiseksi ja Unesco-sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi sekä kotimaassa että kansainvälisesti yhteistyössä muiden järjestöjen, perinneyhteisöjen ja Museoviraston ja muiden viranomaisten kanssa.

Aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaohjelmamme tähtää mm. kansalaisjärjestöjen sitouttamiseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseen, hyvien suojelukäytänteiden kokoamiseen, innovointiin ja levittämiseen, alan tutkimuksen kehittämiseen ja yhteistyön luomiseen yhteisöjen ja tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden välille sekä kansainvälisten verkostojen laajentamiseen.

Kotimaassa toimimme mm. kansanmusiikin ja kansantanssin elävän perinnön ringissä. Olemme mukana kaustislaisen viulunsoiton hakemusprosessissa Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, verkostoidumme aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöitä ylläpitäviin yhteisöihin myös oman alamme ulkopuolella tarjoten asiantuntemuksemme käytettäväksi ja tuomme aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöitä esiin esimerkiksi seminaarien kautta ja tuottamalla niitä esitteleviä kokonaisuuksia Kaustisen kansanmusiikkijuhlille.

Kansainvälisesti toimimme aktiivisesti mm. pohjoismais-baltialaisessa aineettoman kulttuuriperinnön verkostossa ja Unesco-akkreditoitujen järjestöjen yhteistyöjärjestössä ICH NGO Forumissa osallistuen mm. seminaareihin, työryhmiin, koulutuksiin, asiantuntijatehtäviin ja yhteisiin hankkeisiin.

Ajankohtaista

Konsta Jylhä -kilpailun ilmoittautuminen auki

Konsta Jylhä -kilpailun ilmoittautuminen auki

Kansanmusiikki-instituutti ja Pelimannitalo ovat vuodesta 2010 alkaen järjestäneet yhdessä kansanmusiikin Konsta Jylhä -kilpailun, jonka finaali käydään Pelimannitalossa osana Kaustisen...

Hyvää lomaa!

Hyvää lomaa!

Kansanmusiikki-instituutti on suljettuna 21.12-1.1. Palvelemme jälleen 2.1. Verkkokauppamme toimii normaalisti, mutta tilaukset toimitetaan vasta loman jälkeen.