Lapsi kuuntelee ääninäytettä Suomen Kansansoitinmuseossa

Suomen kansansoitinmuseo

Kansanmusiikki-instituutin ylläpitämä Suomen kansansoitinmuseo sijaitsee Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa. Museon kokoelmissa on yli tuhat soitinta, jotka kuuluvat Tampereen yliopiston, Kansanmusiikki-instituutin ja Suomen kansansoitinmuseon kokoelmiin. Eniten kokoelmissa on viime vuosisadan pelimannisoittimia.

Museon perusnäyttely Kaustislainen viulunsoitto – elävä perintö esittelee monipuolisesti Kaustisen ja lähialueen musiikkiperintöä, joka liitettiin vuoden 2021 lopussa Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Esineisiin, kuviin ja ääniin tutustumisen lisäksi näyttelyvieras pääsee ohjausvideoiden avulla itse mukaan elävään perinteeseen: soittamaan viululla Tutskovin polskaa, kanteleella Halsuan valssia, harmoonilla Maalarin Franssin sotiisia tai tanssimaan kaustislaista flikuleeria. Lapset pääsevät tutkimaan aihetta myös Soitinsalapoliisin ja Tarkan tutkijan tehtäväkorttien avulla. Näyttely on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti).

Suomen Kansansoitinmuseon soittimista pääosa on luetteloitu ja kuvattu Kansanmusiikki-instituutin Kansan ääni ja kuva -tietokantaan.

Museoon on maksuton pääsy, ja se on avoinna arkisin klo 10–16, ryhmille sopimuksen mukaan ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aikana aamusta iltaan. Ota yhteyttä museonhoitajaan ja tilaa esittely, luento, työpaja tai muu ryhmällesi sopiva kansanmusiikkitilaisuus.

Ajankohtaista

Hyvää lomaa!

Hyvää lomaa!

Kansanmusiikki-instituutti on suljettuna 21.12-1.1. Palvelemme jälleen 2.1. Verkkokauppamme toimii normaalisti, mutta tilaukset toimitetaan vasta loman jälkeen.

Matti Hakamäki jatkaa ICH NGO Forumin hallituksessa

Matti Hakamäki jatkaa ICH NGO Forumin hallituksessa

Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki valittiin kaksivuotiselle jatkokaudelle ICH NGO Forumin hallitukseen. ICH NGO Forum on Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelusopimuksen...